пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

17. Питання відродження рідного слова у повісті «Диво калинове» Дмитра Білоуса.

 

     Народився в селянській багатодітній сім'ї Ганни Давидівни і Григорія Миколайовича Білоусів (був десятою дитиною). Як згадував сам Дмитро Григорович, «сімейка в мого батька була, як у того Омелечка, про якого в народній пісні співається… Було нас одинадцятеро дітей. Я був десятою дитиною, якраз „лялькою в колисці“, коли старші вже парубкували й дівували».

     Після закінчення школи поїхав до Харкова, де вчився на робітничому факультеті та працював на електрозаводі. 1938 року вступив на філологічний факультет Харківського університету. Його однокурсниками були Олесь Гончар і Григорій Тютюнник.

     Друкувався з 1935 року.

       З початком німецько-радянської війни 1941 добровольцем пішов у сталінську армію. Після тяжкого поранення лікувався у шпиталі міста Красноярськ у Росії. Потім у Москві був співробітником редакції радіомовлення для партизанів і населення окупованих території України. Писав гуморески для радіожурналу «Сатиричний залп», друкувався в журналі «Перець», писав вірші для партизанських листівок.

 

 

     Твори поетичного мовознавства Д.Білоуса мають велике пізнавальне й виховне значення. Вони дають можливість в образно-емоційній формі пізнати внутрішній світ і духовні запити людей різних епох, прослідкувати походження багатьох слів, крилатих виразів, висловів класиків світової літератури, розширити свої знання про лексико-семантичну універсальність нашої мови, осягнути складні мовні явища «не тому, що заставляє вчитель, а тому, що цікаво». Поступово сторінка за сторінкою, складалася незвичайна книга - «Диво калинове», що вийшла друком у 1988 році.»
      Художні особливості збірки - щира розмова мудрого автора як рівного з рівним з читачем, розмаїття віршових розмірів, широке залучення до поезії усної народної творчості, побратимська повага до інших народів, ґрунтовні пояснення окремих слів та ідіом, присутність на кожній сторінці книги творця мови - нашого народу. Праця Дмитра Григоровича високо оцінена: він удостоєний Державної премії України імені Т.Г.Шевченка.
      « Не цуратися рідної мови, не забувати її — це так мало! Треба ще й плекати її, і правильно користуватися нею», — стверджує Дмитро Білоус

     Отже, можна стверджувати, що в назви поетичних книг Дмитра Білоуса спроектовано основну тематичну спрямованість збірок: розкрити багатство нашої мови, наявність у ній понять з усіх галузей життя, зрозуміти гнучкість, витонченість її форм, значення її ролі у житті багатьох поколінь українців. Самі назви збірок стали крилатими виразами, що свідчить про влучність висловів, зосередження народної мудрості, глибокої образності, слідування народно-поетичним традиціям українського народу.
Образ рідного слова - «дива калинового» -об'єднує всі мовознавчі збірки Дмитра Білоуса. Виділення лексем «Слово», «Рідне Слово», які в художньому тексті стають персоніфікованими образами-символами, дозволяє віднести їх до розряду антропоніміє або асоціонімів. Адже виділена графічно семантема посилено викликає в уяві читача поєднання асоціацій, які лежать в основі формування образу великого філософського узагальнення

 


08.06.2015; 02:25
хиты: 187
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь