пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

14. Дитяча періодика другої половини ХХ ст.

     Друга половина ХХ столiття позначена певним занепадом лiтератури для дiтей,i лiтературного процесу взагалi.

    За умови єдиної середньої освiти та poлi мовною виховання через засоби мacoBoї iнформацiї, з урахуванням вторинностi української мови щодо офiцiйної росiйської вiдбувається глобальне зросiйщення українського суспiльства. Лiтeратори, якi перебувають на цей час у лiтературному процесi, не в змозi самотужки впоратися з такою складного суспiльною проблемою. Вiдбувається розрив мiж лiтературним твором i його по теlЩiйним реципiентом на мовному i свiдомому рiвнях. Хiба що тiльки лiтература для дiтeй залишаcrься в бiльш-менш вигiдних умовах і її вудиторiя не зменшується, попит на неї зростає.

    У кiнцi 60-х - на початку 70-х pоків скла дається ситуацiя, коли Bci бiльш-менш вapтiсні твори для дiтей з'являються з-пiд пера недитячих письменникiв - П. Панч, А. Шиян, 1. Сенченко та iншi "дорослі" письменникн звертаються до дитячої тематики.

    У цей час до лiтературного процесу в галузi лiтератури дія дiтей долучаються такi талано витi митцi: талановита поетеса Ірина Жиленко, Дмитро Бiлоус, Андрiй Мястковський , Дмитро Череднечен ко, Ганна Чубач, Олекса Лупiй та iншi, попу лярними стають оповiдання Євгена Гуцала, повісті Андрiя Дімарова та Hiни Бiчуi; казки, оповiдання та повiстi Григора Тютюнника ("Климко", "Вогник далекого cтeпy", вiршi Андрiя Малuшка(oкремі з яких стали хрестоматiйними - "Помагай", "Чому чапля стоїть на однiй нозi", "Ніколи не хвались" та iн.), Івана Драча, Лiну Костенко, Д Павлuчка, Василя Cимоненкa ("Цар Плаксiй та Лоскотун"), також твори Михайла Стельмах ("Гуси-лебедi летять). Твори цих письменникiв пiдносяться над сухими приписами й регламентацiями, що iснували на той час в лiтературi.

    Окремо варто сказати про доробок Миколu Вiнграновського (пoвicтi "Первiнка", "Cipaмaнець': оповiдання. казки, численнi вiршi). Твори М. Вінграновського звернені не лише до дітей. Втім є автори, які працюють винятково для дитячої аудиторії. Так у жанрі літературної казки для дітей працює Юрій Ярмиш. Постійно для дітей працюють Н. Забіла, М. Пригара, М. Познанська та ін.

    Трилогія Всеволода Нестайка "Теодори з Васбківки" в кінці 70-х років стає популярною.

    Наприкінці 70-х років - протягом 80-х років творчість окремих письменників свіжим струменем вливається до літератури - це і поет-пейзажист, творець-мариніст для дітей Анатолій Качан, талановита перекладачка і цікава письмнния Марина Слов"янова, запальний гуморист Грицько Бойко, поетеса з тонким чуттям гармонії Ганна Чубач, поет-народознавець Дмитро Білоус, поети і прозаїки Михайло Слабошпицький, Василь Рутківський, Анатолій Камінчук, Петро Перебийніс.

     Творчість А.Костецького надзвичайно багата - це ігрова політика оптимізму,позитивізму,динаміки , лукавства і невимушеності. Багато названі позицій є як і поезія , так і проза автора . А з повістью "Суперклей Христофора Тюлькіна,або Вас викрито здавайтеся!" до літератури для дітей входить новий жанр - детячий детектив . Творчість А. Качана надзвичайно продуктивна , хоча на сьогодні він автор лише тринадцяти книжок. Поезія автора через гру слів і образів ознайомлює маленького читача з епітетом , метафорою , фразеологізмом , омонімом тощо. Зі здобутьям державності до української літератури повертаїться заборонена раніше спадщина . Виходять друком твори М. Вороного,Б.І Антонича,О. Олесь, А.Кащенка,В.Виниченка, Олени Пчілки та інших класиків української літератури , а також антологія поезії і прози 20 - 30 - х років , що, безумовно , є фактом позитивним.

     Та суспільні зміни 80-90-х років принесли собою перерозподіл влади, а також перерозподіл інтелектуальної та майнової власності імпереї. Регіональні бібліотеки збідніли і заради виживання почали скорочувати свої площі, передаючи вивільнені приміщення комерційним структурам. Настала загрозлива літературна мовчанка.Книжковий ринок України захлюпнув паводок чужодержавної книги.

 


08.06.2015; 02:25
хиты: 140
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь