пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

9. Загальна характеристика художніх творів і критичних праць про українську дитячу літературу першої половини ХІХ ст.

Твори української дитячої літератури були частіше творами про дітей, ніж для дітей, але найкращі з них тим цінні, що вони хвилювали як дорослого, так і юного чи­тача. Біля джерел дитячої літератури стояв, крім згаданих уже письменників, також видатний представник культурно-освіт­нього руху на Західній Україні М. Шашкевич (1811—1843), в творчості якого, за словами І. Франка, «тодішні русини відзнаходили свою надію, свою силу, свою людську та народну гідність». У 1836 р. М. Шашкевич уклав для дітей першу українську читанку (вийшла в 1850). Крім переказаних на­родною мовою біблійних легенд, тут вміщено ряд невеликих повчальних оповідань («З огнем не іграй» і т. д.), байок. Зміст і композиція читанки відповідали віковим особливостям дітей. Цікавим був розділ «Пісеньки і грачки діточі», де вміщені і вірші М. Шашкевича («Дівчинонька мила цвіточки садила»). Хрестоматійною стала його поезія «Цвітка дрібная...».

Серед тих, хто прокладав шлях прогресивній дитячій літе­ратурі, був відомий закарпатський культурний діяч і педагог О. Духнович (1803—1865). В його букварі «Книжиця читаль­ная для начинающих» (1847) великий розділ «Шкільні пра­вила» складався з віршів самого автора. Тематично вони по­в'язані з різними сторонами життя учнів, мають виховне спря­мування («Про діла дітей», «Про майбутню долю дітей», «Про шкільні радощі» та інші).

 «Буковинський соловей» Ю. Федькович (1834—1888), пра­гнучи, щоб навчання в школі було доступнішим і цікавішим, підготував декілька читанок і «Буквар». Хоча вони не були прийняті як підручники, все ж свідчили про велику увагу письменника до змісту навчальних посібників, до добору для них текстів значної ідейно-естетичної цінності. Твори Ю. Федьковича збагачували дитячу літературу. У віршах «Дитина» і «Сироти» він дав картини важкого дитинства. Ніжністю, теп­лотою пронизані його твори з спеціального циклу дитячих по­езій:  «Вороний», «До школи», «Хто що має», «Учіться».

Твори С. Руданського розширили коло дитячого читання. За мотивами народного тваринного епосу він написав цикл байок «Приказки про звірів», за зразком пісень-небилиць «Переслів'я». Це твори гумористичного харак­теру, що особливо приваблює дітей. Іскристий гумор наблизив до дитячого читача найбільш оригінальну частину спадщини С. Руданського — співомовки.

Популярними серед дітей були вірші та байки Є. Гребінки («Сонце да вітер», «Школяр Денис», «Соловей»).

У дитячу літературу ввійшли обробки народних ка­зок, переказів, приказок І. Манжури (1851—1893). Поема-казка «Трьомсин-богатир» — один з найкращих творів цього жанру в дитячій літера­турі. Пригодницький сюжет, героїчне забарвлення, незвичайні подвиги богатиря близькі до народної фантастики, уява пи­сьменника лише домалювала образ борця за волю і спра­ведливість. Цікава його поема-казка «Іван Голик», яка тіль­ки в 1961 р. побачила світ. Поетичністю відзначаються казки «Лиха година» і «Злидні», написані за фольклорними моти­вами про убогого і багатого. Для дитячих творів С. Рудан­ського та І. Манжури фольклор був основним джерелом тем і образів.

Значно збагатила дитячу літературу творчість О. Олеся (О. І. Кандиба, 1878—1944), зокрема в жанрі пейзажної лірики і віршованої казки. В радянський час кращі його вірші для дітей зібрані у збірці «Від льоду до льоду» (1967), «З журбою радість обнялась» (1969), а такі, як «Ялинка», «Веснянка» стали хрестоматійними. Живий струмінь пісенності надавав їм особливої милозвучності. Поезія О. Олеся вчила дітей образ­ного мислення, його казки, написані переважно за фольклор­ними мотивами, мали найчастіше форму невеликих, на одну картину п'єс («Солом'яний бичок»).

Оригінальними творами, зокрема нарисами-казками «Новик», «Буряк», «Казка про сонце і його сина», «Дівчина-Чайка» поповнила дитячу літературу Дніпрова Чайка (Л. О. Василевська, 1861 —1927). В казку «Буряк» поряд з розповіддю про природу вона однією з перших в українській літературі в ціка­вій для дітей формі внесла елементи технології виробництва цукру. За казковими мотивами написані лібретто її опер «Коза-дереза», «Зима й Весна, або Снігова Королева», «Про­води Сніговика-Снігуровича» та інші.

Як новий жанр віршова літературна казка найпродуктивніше (23 твори) представлена П. Білецьким-Носенком (1774—1856). У ній творчо синтезовані традиції фольклорної казки й народної новели з їх побутово-фантастичними перипетіями та міжнародні сюжети й фабули з використанням досвіду українських (І. Котляревський), західноєвропейських (Лафонтен, Вольтер) і російських письменників (О. Сумароков, ї. Дмитрієв). Відому літературну версію письменник, як правило, переосмислює в плані правдивого відтворення етнографічно-побутової національної атмосфери, насичує суспільно-побутовими реаліями, критичним ставленням до панівних верхів, щирим співчуттям до трудових мас. Авторська настанова на комічний ефект, розважальність, натуралізм побутових сцен, згрубіла лексика, широке використання народної демонології, бурлескний стиль поєднуються в казках Білецького-Носенка з гуманістичними моральними ідеалами, з антикріпосницьким, просвітительським поглядом на зображуване, з історичною народною пам'яттю, з точним відтворенням місцевого колориту і реалій, з ліричними повчальними авторськими відступами («Навісная», «Вовкулака», «Кумедійщик», «Мильні баньки», «Пан Писар», «Урок панам»)

І. Нечуй-Левицькнй (1838—1918) — написав декілька тво­рів спеціально для дітей. Казка «Запорожці» розповідала про   минуле,   але   так,   що   засуджувала   тогочасну   дійсність

Моральпо-етичні теми знайшли відображення в казках «Вдячний лев» та «Мавпа-злодюжка», в гумористичних оповіданнях «Вітро­гон», «Невинна», «Попались. Дитячі різдвяні сцени». Створення образів хлопчика-шкоди Василька, допитливих і кмітливих ді­тей Марка і Славка — це вже вклад в тодішню дитячу літе­ратуру.


08.06.2015; 02:25
хиты: 153
рейтинг:0
Гуманитарные науки
литература
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь