пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Президентські вибори 2010 р.

А тим часом наближалися чергові вибори Президента України. Спочатку

вони були призначені Верховною Радою України на 25 жовтня 2009 р., але ця дата була оскаржена В. Ющенком у Конституційному Суді. Після цього Верховна Рада призначила вибори на 17 січня 2010 року.

Всього було зареестровано 18 кандидатів, у т. ч. Діючий Президент В. Ющенко, лідер опозиції В. Янукович, Прем’ер-міністр Ю. Тимошенко, Го­ лова Верховної Ради В. Литвин, лідер комуністів П. Симоненко, лідер партії «Сильна Украша» С. Тігіпко , лідер партії «Фронт змін» А. Яценюка.

Як i раніше, були задіяні й техшчнi кандидати. Новинкою кампанії стала участь у виборах самовисуванця пщ екзотичним пр1 звищем (яке кандидат узяв на час вибор1 в) Проти-B c ix Василь Васильович. Як i в минулих виборчих кампартіях, було багато «чорного niapy», спрямованого на те, щоб зменшити електоральну базу опонента чи вивести його з рівноваги.

Головна боротьба, як i передба­ чалося, точилася Між В. Януковичем i Ю. Тимошенко. У першому T y p i В. Янукович одержав 35,32 % голоав, Ю. Тимошенко - 25, 05 % , С. Тігіпко -13,06 %, А. Яценюк - 6,96 %, В. Ющенко - 5,45 %, П. Симоненко - 3,55 %. Усі інші кандидати набрали менше 3 % голосів. Цілком очевидно після першого туру з боротьби вибув Президент В. Ющенко.

Другий тур вхдбувся 7 лютого 2010 р. Переміг Βίκτορ Янукович - 48,95 %. Юлхя Тимошенко вщстала на 3,48 відсотка - 45,47 %. Проти обох кандидатів проголосувало 4,36 % виборців. Визнаних недійсними виборчих бюлетешв -1,19%. Юлія Тимошенко не визнала своєї поразки, заявила про масовх фальсифікації i сказала, що оскаржуватиме результати виборів у суді. Але коли справа дійшла до суду, позов було відкинуто.

Перемога В. Януковича зммінила співвідношення сил у Верховнш Раді i привела до стрімких змін у владній вертикалі. . 2 березня 2010р. спікер пар­ламенту В. Литвин оголосив про припинення діяльності парламентської коаліцій, до якого входили БЮТ, «Наша Украша - Народна Самооборона» i Блок Литвина. Сформувалася нова більшість, до якої увійшли регіонали, комуністи, Блок Литвина, а також частина депутатів з НУНС i БЮТ. Входження останніх до коаліції стало можливим внаслщок зміни в законів про регламент парламенту.

3 березня 2010 р. Верховна Рада прийняла революцію про недовіру уряду Ю. Тимошенко, яку у повному складі підтримали депутати від Партй PerioHiB i Компартії Украши. Тоді ж за поданням Президента В. Януковича Верховною Радою був затверджений новий Прем’ер-міністр. Ним став врдомий політик, член Партй Регіонів М. Азаров.

Протягом короткого часу у країні були змінені владні структури. Саме це нова влада вважае своєю особливою заслугою. Знову постало питания про усунення розбалансованості гілок влади, яка породжувала конфлікти між Президентом, Прем’ер-міністром i парламентом. На подання 242 депутатів Конституційний Суд восени 2010 р. розглянув питания про політичну реформу 2004 р. i визнав незаконною процедурою її ухвалення, а відтак прийняв рішення про її скасування. Діючлю визнана Конститущя України 1996 р. В руках Президента знову, як i за часів Л. Кучми, зосередилися величезні повноваження.


25.08.2015; 01:05
хиты: 1029
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь