пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

11. Боротьба Русі проти монголо-татарських завойовників.

 

 

 

МОНГОЛЬСЬКА  НАВАЛА  НА  ПІВДЕННОͳЗАХІДНІ

ЗЕМЛІ РУСІ.

Наприкінці 12 ст. у степах Центральної Азії утворилася могутня Монгольська держава. Року 1206 ханом усієї Монголії було проголошено Темучина (Чингісхана). Він розпочав здійснювати  завойовницьку політику.

     Перша битва з монголами сталася 31 травня 1223 р.на берегах річки Калки. Союзне русько-половецьке військо зазнало там поразки. Другий похід монголів відбувся наприкінці 30-х років. Навесні  1239 р.монголи підійшли до кордонів українських князівств. Першим на шляху просування орди онука Чингісхана – Батия стояв Переяслав. Монголи  захопили Переяслав, зруйнували і спалили його.

     Того самого року сумна доля спіткала й Чернігів.  Наприкінці 1239 р. монгольська кіннота вдерлася в

Крим, переслiдуючи переможених половців. Завойовники захопили майже весь півострів. На початку  грудня 1240 р.інша частина монгольського війська  наблизилася до Києва. Внаслідок захоплення Києва  всі житлові й господарські споруди, палаци й собори Києва перетворилися на згарища. З Києва основні сили Батия рушили на Володимир і Галич. З вогнем і мечем монголи пройшли по Київській, Волинській і Галицькій землях.

     Року 1241 монголи  вийшли на західні рубежі Русі.

Найбільшого  спустошення внаслідок монгольської навали зазнали Київське, Переяславське та Чернігово-Сіверське князівства. Після походу Батия вони потрапили в залежність від Золотої Орди, т.зв. золоординське ярмо.

    Влада князів у цих землях зберігалася, проте право на князювання підтверджував монгольський хан своїм ярликом– грамотою-дозволом на володіння землями – в обмін на визнання своєї зверхності та зобов’язання надавати йому військо й сплачувати данину. За обчисленням і збиранням данини наглядали монгольські урядовці. Найвищого урядовця на  підкорених  землях  називали баскаком. У його розпорядженні були військові загони, що постійно перебували в укріпленому поселенні – баскацькому містечку.

     Порівняно з іншими руськими землями меншого  спустошення від монгольської навали зазнало Галицько-Волинське князівство. Воно не було переділене монголами на адміністративні округи, як інші

князівства, не було в ньому і баскаків. У Галичині й на Волині правили власні князі, спроможні продовжити справу об’єднання українських князівств. Не  останню роль відіграв тут і Данило Романович. Його

заходи викликали невдоволення Батия, який поставив перед князем вимогу відвідати Орду. У жовтні

1245 р.Данило виїхав до Орди. Унаслідок переговорів монголи затвердили його галицько-волинським князем. Виплату данини не було передбачено, а  залежність Галицько-Волинського князівства від  Золотої Орди полягала в участі княжого війська в  походах монгольської армії.


02.06.2015; 14:08
хиты: 176
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь