пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

81. Державне управління і місцеве самоврядування. Система місцевого самоврядування в Україні.

Місцеве самоврядування - особливий вид управління, реалізація гарантованого законом права терит. спільністю гр-н та органів які вони обирають.
В межах адміністративно-територіальних одиниць (областей, районів, міст, районів у містах, селищ, сіл) представницькі органи влади: - органи місцевого самоврядування - Ради.
Органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад (спільнот) сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради . Питання організації районів у містах належать до компетенції міських рад.
Обласні та районні ради затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку відповідно районів і областей; затверджують бюджети області та району і т. п. Голова районного та голова обласної ради обираються відповідною радою і очолюють виконавчий апарат ради.
До складу сільської, селищної, міської ради входять депутати, які обираються жителями села, селища, міста на основі загального, рівного, прямого виборчого, права шляхом таємного голосування строком на 4 роки. На такий же термін обираються голови сільської, селищної, міської ради, які очолюють виконавчий комітет ради і головують на його засіданнях.
 

 

Як представницький орган, міські ради здійснюють свої повноваження на сесіях, на яких розглядаються питання, віднесені законодавством до їх відання. Рішення міських (міст районного підпорядкування) рад, що суперечать законодавству або прийняті з порушенням передбаченої законом процедури, скасовує рада вищого рівня, а рішення міських (міст обласного та загальнодержавного підпорядкування) рад - Верховна Рада України. У випадках, передбачених законодавством України, повноваження міської ради можуть бути достроково припинені Верховною Радою.
Органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади, що забезпечується державним фінансуванням і передачею їм відповідних об'єктів державної власності.
В адміністративно-територіальних одиницях (областях, районах, містах Києві та Севастополі) державне управління здійснюють: - місцеві державні адміністрації на чолі з головами (главами), які призначаються на посаду Президентом з подачі Кабінету Міністрів. Їх головне призначення - захищати права і законні інтереси громадян і держави, забезпечувати соціально-економічний розвиток територій та реалізацію державної політики у визначених державою сферах управління (управління внутрішніми справами, державною безпекою, юстицією здійснюють обласні органи цих міністерств).

 

Голови місцевих державних адміністрацій формують їх склад. Вони підзвітні та підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня, несуть відповідальність при здійсненні своїх повноважень перед Президентом і Кабінетом Міністрів. У частині повноважень, делегованих відповідними районними чи обласними радами, місцеві адміністрації їм підзвітні і підконтрольні.
На відповідній території місцеві державні адміністрації забезпечують виконання Конституції і законів України, актів Президента, постанов і розпоряджень Кабінету Міністрів, інших органів виконавчої влади. Вони зобов'язані також забезпечувати законність і правопорядок ; дотримання прав і свобод громадян; виконання державних і регіональних програм соціально-економічного та культурного розвитку, програм охорони середовища; підготовку та виконання обласних і районних бюджетів тощо
Рішення голів місцевих державних адміністрацій, які суперечать Конституції і законам України, іншим законодавчим актам, можуть бути скасовані Президентом або головою місцевої державної адміністрації вищого рівня.


22.03.2017; 22:55
хиты: 127
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь