пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

70 . Штрафна і право відновлювальна відповідальність : поняття та призначення .

Види юридичної відповідальності залежно від її функцій:
1. Правовосстановительная - (цивільно-правова і матеріальна) - примус, як правило, не виявляється; має місце добровільне виконання правопорушником відповідальності. Державний примус використовується у разі виникнення конфлікту між учасниками правовідносин. Це цивільне право і матеріальна відповідальність.
2. Штрафна (каральна) - (кримінально-правова, адміністративно-правова) - примус проявляється: а) в обмеженні прав особи, що притягується до відповідальності (позбавлення права займати певні посади, позбавлення права керувати автомобілем, тимчасове призупинення зовнішньоекономічної діяльності тощо) , б) в накладенні додаткових обов'язків обтяжує характеру (штраф, встановлення режиму індивідуального ліцензування тощо).

 

У колишньому (радянському) суспільстві України, як і країн СНД, було все огосударствлено і головне значення надавалося штрафної (каральної) відповідальності. Нерідкими були ситуації, коли громадянин, чиї права були порушені протиправними діями працівників державних організацій і підприємств, замість відшкодування шкоди і збитків, отримував повідомлення про те, що на винних накладено дисциплінарні стягнення.
Штрафна відповідальність - примус проявляється:
а) в обмеженні прав особи, що притягується до відповідальності;

 

б) в накладенні додаткових обов'язків обтяжливого характеру.

 


22.03.2017; 23:20
хиты: 118
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь