пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

69 . Юридична відповідальність . Види юридичної відповідальності .

Юридична відповідальність - передбачені законом вид і міра державно-владного (примусового) претерпевания особою позбавлень благ особистого, організаційного і майнового характеру за вчинене правопорушення.
Підстави юридичної відповідальності - сукупність обставин, наявність яких робить юридичну відповідальність можливою і належної. Відсутність сукупності таких обставин її виключає.
Слід розрізняти підстави притягнення до юридичної відповідальності і підстави настання юридичної відповідальності.
Підстави притягнення до юридичної відповідальності - сукупність обставин, наявність яких робить юридичну відповідальність можливою.
Підстави настання юридичної відповідальності - сукупність обставин, наявність яких робить юридичну відповідальність належної.
Підставами настання юридичної відповідальності є такі обставини:
1. Факт здійснення соціально небезпечної поведінки (правопорушення) - фактична підстава;

 

2. Наявність норми права, яка забороняє таку поведінку і встановлює відповідні санкції (за її допомогою відбувається визначення складу правопорушення), - нормативне підгрунтя;
3. Відсутність підстав для звільнення від відповідальності. Можливість звільнення від відповідальності зафіксована нормами права (наприклад, передача неповнолітнього під нагляд батьків). У законах можуть міститися вказівки про обставини, що виключають відповідальність (стан крайньої необхідної оборони або перебування в стані неосудності);
4. Наявність правозастосовчого акту - рішення компетентного органу, яким покладається юридична відповідальність, визначаються її вид і міра (наказ адміністрації, вирок суду та ін), - процесуальна підстава.
В якості юридичних фактів можуть виступати правові презумпції:
презумпції неспростовні - що не підлягають сумніву і доведенню припущення (закріплені в законі) про наявність або відсутність певних фактів. Це положення, які є принципами;

 

презумпції опровержімие - що не підлягають сумніву припущення (закріплені в законі) про наявність або відсутність певних фактів, поки стосовно них не буде доведено інше. Це положення, які допустимо заперечувати.
ЮО - передбачені законом вид і міра державного претерпевания особою позбавлень благ особистого, організаційного і майнового характеру за вчинене правопорушення.
Ознаки:
- ділиться на державне примусу.
- Висловлює в обов'язку особи зазнавати певних позбавлення.
- Здійснюється компетентним органом у суворій відповідності до законодавства.
Підстави звільнення від ЮО:
- неосудність; - крайня необхідність; - необхідна оборона; - фізичні та психічні примусу; - обгрунтований ризик; - малозначність правопорушення.

 


22.03.2017; 23:21
хиты: 132
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь