пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

68.Понятття і види правопорушень . Зловживання правом.

Правопорушення - суспільно небезпечне або шкідливе неправомірне (протиправне) винне діяння (дія або бездіяльність) деліктоспосбного особи, тягне за собою юридичну відповідальність.
Види правопорушень за ступенем суспільної небезпеки (шкідливості):
Провини - відрізняються від злочинів меншим ступенем суспільної небезпеки.
Злочини - відрізняються від проступків підвищеним ступенем суспільної небезпеки.
Провини-делікти (лат. delictum - проступок) - правопорушення, які завдають шкоди особі, суспільству, державі, і є підставою для притягнення правопорушника до передбаченої законом відповідальності. Провини можуть бути: конституційні, дисциплінарні, адміністративні, матеріальні, цивільно-правові.
Конституційні проступки - суспільно небезпечні протиправні вчинки, які складаються в винному (навмисне ном або необережному) заподіянні шкоди порядку організації, та діяльності органів влади й управління, конституційним правам і свободам громадян, але не мають ознак складу злочину .
Дисциплінарні проступок - суспільно небезпечні протиправні вчинки, які складаються в невиконанні робітником, службовцем, солдатом, студентом виробничих, службових, військових або учбових обов'язків, порушенні правил внутрішнього трудового розпорядку.
Адніністратівние проступки - суспільно небезпечні протиправні вчинки, які складаються в винному (умисному чи необережному) посяганні на суспільні відносини, що складаються в сфері державного управління, які охороняються законом.

 

Матеріальні проступки - суспільно небезпечні протиправні вчинки, які складаються в винному (умисному і необережному) заподіянні шкоди майну підприємства його працівником.
Цивільно-правові проступки - суспільно небезпечні протиправні вчинки, які складаються в порушенні громадянами і організаціями майнових і особистих немайнових відносин, які складаються між суб'єктами права і становлять для них матеріальну і духовну цінність (наприклад, невиконання зобов'язань за цивільно правовим договором; поширення чуток, які принижують честь і гідність людини).
Кримінальний злочин - передбачене кримінальним законом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), яке у посяганні на суспільний лад держави, її політичну і економічну системи, власність, особу, політичні, трудові, майнові та інші права і свободи громадян, а так само інше суспільно небезпечне діяння, передбачене кримінальним законом, яке полягає в посяганні на правопорядок (наприклад, вбивство людини).
Правонарукаенія за сферами суспільного життя:
- у сфері соціально-економічних відносин;
- в суспільнополітичного сфері;
- у сфері побуту і дозвілля.
Правопорушення по колу осіб:
- особисті; групові (колективні).
Міжнародні правопорушення - дії чи бездіяльність суб'єктів міжнародного права, які суперечать нормам і принципам міжнародного права або власним зобов'язанням і заподіюють шкоду іншому суб'єкту, групі суб'єктів міжнародного права або всьому міжнародному співтовариству.

 

Міжнародні правопорушення:
-міжнародні делікти (проступки) - (напр., порушення торгових зобов'язань).
- Міжнародні злочини - (напр., работоргівля, піратство, міжнародний тероризм та ін.)
Зловживання правом-особливий вид правового поведінці, яке полягає у використанні громадянами своїх прав недозволеними способами, що суперечать призначенню права, внаслідок чого наноситься збиток (шкода) суспільству, державі, окремої особистості.
Можна назвати два види зловживання правом:
- не характеризується явною протиправністю-виражається в соціально шкідливий поведінці управомо-ченного особи, що спирається на належне йому суб'єктивне право;
- характеризується явною протиправністю, тобто що відноситься до розряду правопорушень - виражається у виході особи за межі встановленого законом обсягу суб'єктивного права, яке тягне за собою спотворення призначення права.

 


22.03.2017; 23:22
хиты: 123
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь