пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

56.Реалізація права. Форми реалізації права: дотримання, виконання та використання права.

Право має сенс і цінність для особистості, суспільства, якщо воно реалізується. Якщо ж право не перетворюється в життя, воно неминуче омертвляется. Головне призначення норм права полягає в тому, що вони допомагають визначити зміст права суб'єкта і тим самим сприяють його реалізації.
Реалізація права - це здійснення юридично закріплених і гарантованих державою можливостей, проведення їх у життя в діяльності людей і їх організацій.
Реалізація права є складний процес, що протікає в часі. У ньому беруть участь не тільки сторони, носії суб'єктивних прав і обов'язків, але і держава в особі різних органів: правотворчих, правоісполнітельного, правозастосовних. Реалізація права як процес втілення права в життя містить у собі, по-перше, юридичні механізми реалізації права і, по-друге, форми безпосередньої реалізації права, коли фактичні життєві відносини знаходять юридичну форму. Юридичні механізми реалізації права різноманітні, їх зміст визначається особливостями правової системи тієї чи іншої країни.

 

Частиною механізму реалізації права виступають механізми захисту суб'єктивного права, тобто механізми юридичної відповідальності. У процесі захисту право відновлюється, і знову з'являється можливість його реалізації. Юридична відповідальність у відомій мірі забезпечує охорону суб'єктивних прав від незаконних зазіхань і тим самим створює необхідні умови для їх реалізації.
Безпосередня реалізація, тобто здійснення права у фактичному поведінці, відбувається в трьох формах.
Форма перша - дотримання заборон. Тут реалізуються що забороняють і охоронні норми. Для дотримання заборон необхідно стримування від заборонених дій, тобто пасивна поведінка.
Форма друга - виконання обов'язків. Це реалізація зобов'язуючих норм, які передбачають позитивні обов'язки, навіщо потрібно активне поведінка: сплатити податок, поставити товар покупцю, виконати роботу за трудовим договором і т.п.
Форма третя - використання суб'єктивного права.

 

У такій формі реалізуються управомочивающие норми, в диспозиціях яких передбачені суб'єктивні права. Суб'єктивне право припускає як активне, так і пасивне поводження. Суб'єкт поводиться пасивно, якщо відмовляється від використання свого права. Суб'єктивне право може бути здійснене шляхом власних фактичних дій уповноваженої (власник речі використовує її за прямим призначенням), за допомогою здійснення юридичних дій (передача речі в заставу, дарування, продаж і т.д.), через пред'явлення вимоги до зобов'язаному особі (вимога до боржника повернути борг) і у формі претензії, тобто звернення до компетентного державного органу за захистом порушеного права (якщо боржник відмовляється повернути борг, кредитор звертається до суду з проханням про стягнення боргу в примусовому порядку.

 


22.03.2017; 23:34
хиты: 122
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь