пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

55.Матеріальне і процесуальне право. Співвідношення матеріального і процесуального права (не зна шов співвідношення в різних правових системах)

За субординації в правовому регулюванні розрізняють матеріальні і процесуальні галузі права.
Матеріальні галузі права (матеріальне право) - прямо регулюють суспільні відносини. До них відносяться конституційне (державне), цивільне, адміністративне, кримінальне та ін право.
Процесуальні галузі права (процесуальне право) - визначають процедуру реалізації матеріального права і похідні від нього.
Матеріальним галузям права - адміністративного, цивільного, кримінального відповідають процесуальні - адміністративно-процесуальне, цивільно-процесуальне, кримінальне право.

 

Адміністративно-процесуальне право - система норм права, що регулює порядок здійснення та розгляду адміністративно-правових справ, тобто таких, що складаються у сфері державного управління.
Цивільно-процесуальне право - система норм права, що регулює порядок розгляду і вирішення судом цивільних справ, а також порядок виконання судових рішень.
Кримінально-процесуальне право - система норм права, що регулює порядок діяльності правоохоронних органів і судів у зв'язку з розкриттям злочинів, розслідуванням кримінальних справ, їх розглядом в суді і винесенням вироку.

 

Процесуальні галузі права мають свій предмет регулювання, відмінний від предмета регулювання матеріальних галузей права. Їм є так звані організаційні відносини, які формуються в результаті діяльності уповноважених суб'єктів по застосуванню норм матеріального права.


22.03.2017; 23:36
хиты: 117
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь