пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

40.Захист прав, свобод и законних інтересів особистості.

Для реалізації Конституційно закріплених прав і свобод людини в Україні необхідно мати налагоджений соціально-правовий механізм забезпечення прав і свобод людини - систему способів і факторів, що забезпечують необхідні умови поваги всіх основних прав і свобод людини, які є похідними від його достоїнства.
Основні підсистеми механізму соціально-правового забезпечення прав і свобод людини:
- механізм реалізації;
- механізм охорони;
- механізм захисту.
Механізм реалізації прав людини включає заходи, здатні створити умови для реалізації прав і свобод людини.
Механізм охорони прав людини включає заходи з профілактики правопорушень, для затвердження правомірної поведінки особистості.
Механізм захисту прав людини включає заходи, що ведуть до відновлення порушених прав неправомірними діями і відповідальності особи, яка вчинила ці правопорушення.

 

Форми (або засоби забезпечення) правового захисту громадян від неправомірних дій органів виконавчої влади та їх службовців:
1. Общесудебная. Право громадян на судовий захист закріплене в ст. 10 Загальної декларації прав людини, відповідно до якої воно знайшло відображення в ст. 55 Конституції України 1996 р.
2. Адміністративна («управлінський тип»). Відбувається шляхом розгляду прав громадян у вищих органах виконавчої влади.
3. Адміністративно-судова (склалася в багатьох європейських країнах: Франція, ФРН, Іспанія, Швейцарія). Характеризується створенням спеціалізованих судів для вирішення спорів за індивідуальними адміністративних справах, які виникають у сфері функціонування органів управління внаслідок неправомірних дій їх службовців.

 

Державна охорона прав людини забезпечується за допомогою інституту омбудсменів (народних захисників), що діють, як правило, при парламентах і органах місцевого самоврядування і розглядають скарги громадян на обмеження їхніх прав з боку державних органів.
В Україні відповідно до Конституції парламентський контроль над дотриманням конституційних прав і свобод людини здійснює Уповноважений Верховної Радою з прав людини і його представники на місцях. Уповноважений Верховної Ради з прав людини є інститутом позасудового захисту прав і свобод людини.

 

 


22.03.2017; 23:49
хиты: 123
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь