пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

35. Поняття та класифікація принципів права. Загально-правові та галузеві принципи.

Принципи права - об'єктивно властиві праву відправні начала, незаперечні вимоги (позитивні зобов'язування), які пред'являються до учасників суспільних відносин з метою гармонійного поєднання індивідуальних, групових і громадських інтересів.
Принципи є підставою права, укладені в його змісті, виступають як орієнтири у формуванні права, відбивають сутність права та основні зв'язки, реально існуючі в правовій системі.
Усі принципи права можна розділити на:
1.Общесоціальние принципи права. (Економічні; соціальні; політичні; ідеологічні; морально-духовні та ін
пріоритет загальнолюдських цінностей над класовими, національними та груповими, партійними інтересами;
принцип верховенства громадянського суспільства над державою;
принцип пріоритету особистості над державою.
2.Специально соціальні (юридичні) принципи права:
Загальні - своєрідна система координат, в рамках якої розвивається національна правова система, і одночасно вектор, що визначає напрямок розвитку цієї правової системи.
Основні загальні принципи права:

 

Принцип свободи - можливість вибору лінії поведінки в рамках права (дозволено все, що не заборонено законом).
Принцип справедливості означає, що право виступає як міра справедливості, як морально-правова домірність вкладеного та отриманого в усіх сферах життєдіяльності людини та їх правового забезпечення.
Принцип рівності означає рівність усіх перед законом, рівність прав та обов'язків, незалежно від національної, релігійної та іншої приналежності, службового та іншого становища, рівну відповідальність перед законом, рівний захист перед судом.
Принцип гуманізму, тобто людинолюбства, розкриває одну з найважливіших ціннісних характеристик права, домінування у формуванні та функціонуванні правової системи природних невідчужуваних прав людини.
Принцип демократизму знаходить прояв в тому, що право і законодавство виражають волю народу, волю всіх і кожного, формуються через форми народовладдя: безпосередню і представницьку демократію.
Принцип законності виражається у вимогах:
а ) якості нормативно-правових актів, несуперечності їх один одному (між ними має бути ієрархічна субординація залежно від юридичної сили);

 

б) суворого дотримання та виконання юридичних норм, правових приписів усіма суб'єктами - громадянами, їх громадськими та некомерційними організаціями, посадовими особами, державними органами. Передбачає так само неприпустимість зловживання суб'єктивним правом;
в) невідворотної відповідальності за вину громадян і посадових осіб.
Галузеві - своєрідна система координат, у рамках якої розвивається певна галузь права, і одночасно вектор, що визначає напрямок розвитку цієї галузі.
Міжгалузеві - своєрідна система координат, у рамках якої розвивається кілька відповідних галузей права, і одночасно вектор, що визначає напрямок розвитку цих галузей.
Призначення принципів права:
-здійснювати узагальнене закріплення основ суспільного ладу;
-забезпечувати однотипне формулювання норм права;
-забезпечувати їх вплив на суспільні відносини шляхом правового регулювання та інших видів правового впливу.

 

 


23.03.2017; 00:01
хиты: 124
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь