пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

34. Правосвідомість і правова культура особистості. Правова активність особистості.

Правосвідомість - категорія ТГП, що означає сферу суспільного, групового та індивідуального свідомості, яка відображатиме правозначімие явища і обумовлену правозначімимі цінностями, наданням належного правопорядку. Визначається соціально-економічними умовами життя суспільства, його культурно-правовими, демократичними або авторитарними традиціями.
Правова культура особистості - це обумовлені правовою культурою суспільства ступінь і характер прогресивно-правового розвитку особи, що забезпечують її правомірну діяльність.
Правова культура особистості включає:
1) знання законодавства (інтелектуальний зріз). Інформованість була і залишається важливим каналом формування юридично зрілої особистості;
2) переконаність в його необхідності і соціальній корисності законів і підзаконних актів (емоційно-психологічний зріз);

 

3 ) вміння користуватися правовим інструментарієм - законами та іншими актами - у практичній діяльності (поведінковий зріз).
Культура особистості означає не тільки знання і розуміння права, а й правові судження про нього як про соціальної цінності, і головне - активну роботу з його здійснення, зі зміцнення законності і правопорядку.
Змістом правової культури особи є:
1) правосвідомість і правове мислення. Правове мислення має стати елементом культури кожної людини;
2) правомірна поведінка;
3) правомірної поведінки і правового мислення.
Показником правової культури особи є правова активність особистості як вища форма правомірної поведінки, яка передбачає:
1. Наявність високого рівня правосвідомості; готовність до ініціативної правомірної діяльності в правовій сфері на основі шанобливого ставлення до права, переконаності в необхідності і справедливості правових норм, в добровільному їх здійсненні, доброму знанні права (внутрішній аспект);

 

2. Цілеспрямовану, ініціативну, позитивну соціально корисну діяльність особистості, що перевершує звичайні вимоги до можливого і належного поведінці, спрямовану на розвиток демократії, зміцнення законності та правопорядку (зовнішній аспект).
Культура особистості (загальна і спеціальна - професійна) сприяє виробленню стилю правомірної поведінки, який формується залежно від:
- ступеня засвоєння і вияву цінностей правової культури суспільства;
- специфіки професійної діяльності;
- індивідуальної неповторності творчості кожної особистості.

 


23.03.2017; 00:01
хиты: 121
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь