пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

29. Поняття та ознаки правових відносин. Юридична форма і соціальний зміст правовідносин.

Правове відношення - це реальна взаємодія суб'єктів права в інтересах користування правом і досягнення бажаного результату, який не суперечить юридичній нормі;
Структура правовідносини:
суб'єкт (сукупність осіб, що беруть участь у правовідносинах - фізичні або юридичні особи).
об'єкт (те, з приводу чого виникає і здійснюється діяльність суб'єктів - матеріальні чи нематеріальні блага).
зміст (суб'єктивне право і юридичні обов'язки).
Юридична форма правовідносини-основні елементи правовідносин (суб'єкти) і доцільний спосіб зв'язку між ними і основі суб'єктивних юридичних прав, обов'язків, повноважень і відповідальності з приводу соціального блага або забезпечення яких-небудь інтересів.

 

Правовідносини є логічно пов'язана конструкція всіх елементів, де головними полюсами зв'язку є його суб'єкти, що реалізують суб'єктивні юридичні права, суб'єктивні юридичні обов'язки, повноваження і суб'єктивну юридичну відповідальність заради досягнення результату цього зв'язку.
Суб'єкти або суб'єктний склад - сукупність осіб, що беруть участь у правовідносинах (не менше двох - управомочен-вий і зобов'язаний).
Об'єкт - те, з приводу чого виникає і здійснюється діяльність його суб'єктів.
Зміст - суб'єктивні права, обов'язки, повноваження, відповідальність його суб'єктів, а також структура змісту - спосіб взаємозв'язку, що виникає на основі суб'єктивних прав, обов'язків, повноважень, відповідальності. Структура змісту правовідносин утворюють не зв'язок її змістовних елементів (суб'єктивних прав, обов'язків, повноважень, відповідальності ), а ту правовий зв'язок, який виникає на їх основі з приводу домагання на щось. Інакше - це юридична взаємне становище суб'єктів, яке визначає, формує їх поведінку через кореспондуючі один одному права і обов'язки заради задоволення їх інтересів. Структура змісту правовідносин може бути простою і складною.

 

Юридичний факт - підстава виникнення, зміни та припинення правовідносин.

 


23.03.2017; 00:08
хиты: 117
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь