пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

21. Правова аксіология. Право и цінності.

Аксіологія права – нова, на думку С. Алексєєва, “…духовно- інтелектуальна форма висвітлення права”. Як специфічна сфера соціально-філософського знання, аксіологія права покликана пояснювати сутність права, його ціннісний зміст і призначення для суспільства загалом і окремої особистості, інтерпретувати право з позицій вищих цінностей і змісту людського життя, а також досліджувати певні ідеальні сутності (цінності) з позицій оптимальних вимог соціальної реальності, які є першоосновою права та його метою.

Цінність права - відображає рівень ефективності права в суспільному житті - це здатність права адекватно регулювати суспільні відносини у відповідності з інтересами суспільства і людини.
Основні прояви цінності права:
Соціальна цінність права полягає в тому, що воно, втілюючи загальну, групову та індивідуальну волю (інтерес) учасників суспільних відносин, в яких зацікавлені як окремі індивіди, так і суспільство в цілому. Виявляється у здатності права в досягненні соціального компромісу правовими методами, проявляється через правову культуру суспільства.

 

Інструментальна цінність права - полягає в тому, що право є регулятором суспільних відносин, інструментом для вирішення різноманітних завдань, в т.ч. для забезпечення функціонування інших соціальних інститутів та інших соціальних благ.
Власна цінність права, як соціального явища полягає в тому, що воно постає як міра:
а) свободи;
б) справедливості .
4. Особистісна - означає, що право виступає в кач-ве виразника інтересів людської особистості за допомогою надання суб'єктивних прав, кіт. відповідають юр. обов'язків.
Соціальна воля не пов'язана правом, поза права, може перерости в свавілля для більшості людей, тому право виступає силою, здатною протистояти беззаконню.

 

Принципи:
- доступність права - можливість використання правових засобів для вирішення різних соціальних проблем;
- оперативність - правові процедури повинні бути досить швидкими;
- інформованість - всі суб'єкти правових відносин повинні мати достатню інформацію про свої права та обов'язки;
- однаковість - рівність можливостей для всіх суб'єктів правових відносин.

 


23.03.2017; 00:14
хиты: 118
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь