пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20.Діалог правових культур. Правова акультурація и декультурація. Рецепція права.

Правова культура тісно пов'язана з загальною культурою народу, базується на її засадах, служить відображенням рівня її розвитку. Формування правової культури не є відокремленим процесом від розвитку інших видів культури - політичної, моральної. Це комплексний процес. Їх об'єднує спільність завдання - створення морально - правового клімату в суспільстві, який би гарантував особистості реальну свободу поведінки в поєднанні з відповідальністю перед суспільством, забезпечуючи її права, соціальну захищеність.
Тісні взаємодоповнення проявляються між правовою і моральною культурою. Оцінка правових явищ, здійснювана правосвідомістю, є не тільки правовою, а й моральною їх оцінкою. Тому, порушення законності, ігнорування законних прав та інтересів особистості завжди розглядаються як аморальні явища.

 

Правова культура відображає такі зрізи правової системи:
- структурно - функціональна - розкриває статику і динаміку ПК. Статика характеризує склад ПК, внутрішню будову, а динаміка - виникнення, розвиток ПК та її взаємодія з іншими соціальними явищами.
Аксеологіческого - розкриває систему цінностей, створених у ході розвитку суспільства і накопичених людством в галузі права.
Правова аккультурация - запозичення певних правових положень однієї правової системи іншою.
Правова декультурація - запозичення певних правових положень однієї правової системи іншою без урахування національної правосвідомості, національних традицій.

 

Рецепція права - пожвавлення та модернізацію нац. правової системи шляхом широкомасштабного, всебічного запозичення правових положень ін правової системи.

 


23.03.2017; 00:15
хиты: 118
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь