пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18.Філософія права як сфера юриспруденції. Галузі філософії права.

Філософія - це наука про загальні закони розвитку природи, суспільства, мислення. ТГП вивчає державу і право багатогранне, звертаючись при цьому до передових досягнень філософії і використовуючи філософські категорії сутність, зміст і форма, частина і ціле, можливість і дійсність, система і структура.
Філософія права поклала початок ТГП, стала методологічною базою юриспруденції завдяки дослідженню глобальних державно-правових категорій. Вона «спеціалізується» на методологічному аспекті пізнання правових явищ і процесів, вивчає їх з філософської точки зору. Т.О. ФП - система знань про фундаментальні принципи буття права про онтологічної природи права, його людської та соціальної сутності.
Онтологія - вчення про буття. Вчення (концепція) про право в його розрізненні з законом це і є онтологія права. Буття права (його об'єктивна природа і власна сутність) представлено в принципі формальної рівності. Включає в себе і виражає всю сукупність внутрішньо взаємозалежних і які передбачають один одного об'єктивних св-в і сутнісних хар-к права як загальної і необхідної форми рівності, свободи і справедливості в суспільному житті людей.

 

Гносеология - вчення про пізнання. Пр. гносеологія - вивчає теоретичні проблеми пізнання права як специфічного соціального об'єкта. Завдання - вивчення передумов і умов достовірного пізнання права, в досягненні істинного знання про право і правові явища. Значення в плані пр. гносеології має проблема співвідношення права і закону, два протилежних типу праворозуміння (юридичний і легістскій) включають в себе і дві принципово різні концепції правової гносеології. Вихідною позицією і провідною ідеєю юр. гносеології явл-ся пізнавальне ставлення до чинного права, спроба теоретичного осмислення його об'єктивної природи, з'ясування ролі та призначення, осягнення його істини.
Аксіологія - вчення про цінності. Пр. аксіологія - це проблеми розуміння і трактування права як цінності (як мети, повинності, імперативної вимоги і т.д.) і відповідні ціннісні судження (і оцінки) про правовому значенні (тобто ціннісному сенсі - з точки зору права) фактично даного закону (позитивного права) і д-ви. Передбачає розрізнення і співвідношення права і закону і як така вона можлива і має сенс лише на основі, в рамках і в руслі юридичного праворозуміння в тій чи іншій його версії.

 

Антропологія - наука про людину. Юр. антропологія вивчає правове буття людини на всіх стадіях розвитку цього буття, від архаїчних до сучасних. Уявлення про стан сучасного права, його генетичних коренях і еволюції, але не абстрактно, як «річ у собі», а стосовно окремої людини. Нерсесянц: У предметну частину входять правові системи і в цілому весь комплекс правових явищ (правові норми, відносини, ідеї і уявлення, інститути, процедури, способи регуляції поведінки, захисту порядку, вирішення конфліктів тощо), кіт. Складаються в різних спільнотах (первісних, традиційних, сучасних), у різних етносів (народів, націй), в різні епохи і в різних регіонах світу.
У концепції філософії права загальна основа і тісний зв'язок правової гносеології з онтологією, аксіологією і антропологією права обумовлені тим, що вони виражають різні аспекти одного юридико-ліберального праворозуміння.

 


23.03.2017; 00:17
хиты: 124
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь