пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

17. Компаративістика, її роль у вивченні правової реальності.

Одним з методів вивчення права є порівняльно-правовий метод, який передбачає зіставлення юридичних понять, явищ і процесів і виявлення між ними схожості та відмінностей.
Використання цього методу призвело до формування відносно самостійної науки - порівняльного правознавства (порівняння сучасних правових систем світу), а в державній сфері - порівняльного державознавства.
Порівняльне правознавство або юридична компаративістика (лат. comparativus - порівняльний) - наука, яка займається дослідженням загальних і специфічних закономірностей виникнення, розвитку і функціонування сучасних правових систем.

 

Правознавство - наука про право, кот. досліджує процес походження, розвитку, функціонування правових явищ.
Предмет порівняльного правознавства - загальні та специфічні закономірності виникнення, розвитку і функціонування ПС світу в їх порівняльному пізнанні.
Державознавство - наука, кіт. досліджує процеси формування, розвитку Г., його сутність, зміст, механізм, функції, кіт. у своїй сукупності забезпечують його ефективність.
Порівняння дозволяє класифікувати державно-правові явища властиві правовим системам різних країн, з'ясувати їх історичну послідовність, їх зв'язок між собою, ступінь запозичення елементів однієї правової системи в іншої.

 

Об'єкти порівняння:
-сучасні типи ПС
-правові системи різних типів
-ПС , відносяться до одного типу.

 


23.03.2017; 00:18
хиты: 115
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь