пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

8. Догматичний (формально-логічний) метод у юридичній теорії та практиці.

Догматичний метод пов'язаний з використанням правил логіки і мови, оскільки буття права невіддільне від текстів законів, договорів, наказів, вироків, рішень тощо, їх тлумачення і розуміння в зв'язку з конкретними життєвими ситуаціями. Тут, наприклад, проглядається зв'язок теоретичного використання догматичного методу (доктринальне тлумачення) і практичного (офіційне тлумачення). За допомогою догматичного методу здійснюються дослідження, спрямовані на формально-догматичну обробку права (формування наукових визначень; формування понятійного апарату; виділення напрямків юридичної діяльності та розгляд їх логічної природи і т. д.).

Метод юриспруденції являє собою спосіб юридичного пізнання, створення та організації юридичного знання. За допомогою юр.метода предмет юриспруденції конкретизується і оформлюється у відповідну юр.теорію (юр.науку) як єдину систему знань про державу і право, виражену в поняттях.
У юр.науке широко використовуються такі загальнонаукові методи як формально-логічний, системно-функціональний, метод конкретних соц.ісследованій, статистичний метод і т.д.

 

Фор.-логічний. явл-ся одним з традиційних і найбільш використовуваних. Він полягає в тому, що він дозволяє істинні висновки, до яких приходить суб'єкт юридичної пізнання, наділити в логічно правильну, доказову форму.
У юр.науке і практиці традиційно застосовуються формально-логічні прийоми індукції і дедукції. Наслідком застосування прийому індукції явл-ся формування теоретичних положень правової науки. Дедуктивний хар-р носить процес застосування норм права.

 

Метод передбачає вивчення права як такого, в чистому вигляді, поза зв'язку з економікою, політикою, мораллю та ін соціальними явищами. Приклад: поняття «суб'єкт права», «нормативний акт», «гіпотеза», «санкція»

 


23.03.2017; 00:24
хиты: 124
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь