пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4. Теорія держави і права як загальнотеоретична юриспруденція. Функції загальнотеоретичної юриспруденції.

ТГП входить до системи юридичних наук, об'єднаним загальним поняттям - юриспруденція. Г. і П. - явища складні і багатогранні, що мають безпосереднє відношення до різних сторін суспільного життя. Вивчити їх в рамках однієї науки - неможливо. Тому, неминуча спеціалізація юридичного знання в різних областях державної і правового життя суспільства. Систему юридичних наук можна поділити на 3 основні групи: теоретико-історичну, галузеву і спеціальну.
До теоретико-історичним наук ставляться ТГП, ИГП, історія політичних і правових вчень.
До галузевих юрид. наук відносять науки конституційного, адміністративного, цивільного права та ін

 

Спец. юрид. науки - це криміналістика, судова медицина, судова психіатрія, судова бухгалтерія.
Як будь-яка наука, ТГП виконує певні функції, що характеризують її теоретичне і практичне значення для прогресивного перетворення суспільного життя.
Пізнавальна функція виражається в поясненні явищ і процесів суспільного життя суспільства. ТГП не тільки вивчає в громадському вигляді державно-правову надбудову, а й пояснює об'єктивні процеси її розвитку, виявляє які закономірності в основі цих процесів.
Евристична функція. ТГП не обмежується пізнанням і поясненням основних закономірностей, вона відкриває нові явища державно-правового життя суспільства.

 

Прогностична функція. ТГП конструює наукові гіпотези подальшого розвитку держави і права на основі адекватного відображення їх об'єктивних закономірностей.
Методологічна функція - розробляє універсальну метод. Ідеологію, кіт. забезпечуються галузеві науки для дослідження своїх предметів; дослідження і розробка способів вивчення реальної дійсності. Методологічна функція - вплив на розвиток правової культури суспільства і особистості.
Практично-організаційна функція - обслуговування практики.
Політична - вивчення функції політ. інтересів.

 


23.03.2017; 00:29
хиты: 114
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь