пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3. Зміст методології юриспруденції: концептуальні ідеї, методологічні принципи, підходи та методи.

Якщо предмет теорії показує що вивчає дана наука, то її метод відповідає на питання, як вивчається держава і право. Метод науки - це способи вивчення реальної дійсності, загальні вихідні принципи, на яких базується дана наука.
Методологія ТГП - це застосування сукупності певних теоретичних принципів, логічних прийомів і спеціальних способів дослідження основних загальних закономірностей виникнення і розвитку державно-правових явищ.
Найважливішими принципами (підходами) загальнотеоретичного дослідження держави і права є:
Історизм.
Об'єктивність.
Конкретність.
Плюралізм.
Основні методи: 1) формально-логічний, тобто ТГП за допомогою формальної логіки досліджує госуд.-правові явища таким чином, щоб ці дослідження були однозначними, зрозумілими, послідовними і прийшли до певного умовиводу; 2) системно-функціональний - дозволяє використовувати Гіп в якості системних, складних явищ, кіт. складаються з певних елементів. Ця система явл-ся функціонуючої; 3) порівняльно-правовий - за допомогою цього методу вивчаються загальні, особливі та індивідуальні ознаки госуд.-правових явищ на основі порівняльного дослідження; 4) соціологічний - за допомогою цього методу досліджується реальна ефективність ГІП.

 

Залежно від сфери розповсюдження та охоплення досліджуваної матерії, а також від їх специфіки і характеру всі методи класифікуються на кілька груп.
А) Загальні - діалектико-матеріалістичний метод поширюється на всі без винятку конкретні науки і на всі етапи або стадії процесу пізнання;
б) Загальні методи. Серед них - методи порівняння, аналізу та синтезу, абстрагування, системного і структурного підходів, методи підведення менш загального поняття по більш загальні, сходження від абстрактного до конкретного та інші;
в) Спеціальні методи - математичні, статистичні, психологічні, конкретно-соціологічні та ін;
г) Приватні методи - методи вироблення правових рішень, методи тлумачення норм права, формально-юридичний метод ін

 


23.03.2017; 00:29
хиты: 101
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь