пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. Об’єкт, предмет та мета юриспруденції. Правознавство та державознавство.

Об'єктами юридичної науки є держава і право — фактично два об'єкти. Поняття юридичної науки може бути розкрито через осягнення об'єкта і предмета.
Об'єкт юр.наукі - ті правові реальності, на кіт. спрямовані юрид. дослідження. Об'єкт юридичної науки - це конкретні сфери об'єктивної дійсності, а саме об'єктами є держава і право. Однак юриспруденція, як і всяка наука, має один предмет вивчення. Держава і право досліджується в якості складових моментів єдиного об'єкта. В основу їх вивчення покладено один принцип і критерій Юридичним, який конкретизується в окремих сферах юридичної пізнання держави і права.
Предмет юр.наукі - ті реальності, кот. безпосередньо піддаються науковому аналізу в рамках юр. дисциплін. Предмет юридичної науки - об'єктивні властивості права і держави в їх понятійно-юридичному розумінні та вираженні, загальні та приватні закономірності виникнення, розвитку і функціонування держави і права в їх структурній різноманітності. Він носить комплексний хар-р і складається: 1) сутність, зміст, соціальне призначення Гіп; 2) закономірності виникнення і функціонування Гіп; 3) система категорій і понять; 4) правові принципи, аксіоми, презумпції і фікції; 5) прогнози і практ . рекомендації щодо вдосконалення і розвитку ГІП.

 

Якщо предмет юридичної науки - це поняття права в усіх аспектах його теоретико-пізнавального прояву і вираження, то предмет кожної окремої юридичної науки - який - або певний елемент юридичної відповідальності.
ТГП підрозділяється на два відносно самостійно структурні частини:
- теорія держави (державознавство)
- теорія права (правознавство)
Правознавство - наука про право, кот. досліджує процес походження, розвитку, функціонування правових явищ.
Державознавство - наука, кіт. досліджує процеси формування, розвитку Г., його сутність, зміст, механізм, функції, кіт. у своїй сукупності забезпечують його ефективність.

 


23.03.2017; 00:25
хиты: 121
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
юриспруденция (философия права)
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь