пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Наведіть основні етапи розвитку міжнародної банківської діяльності.

 Умовно науковці виділяють кілька етапів розвитку міжнародної бан­ківської системи.

Перший етап тривав з кінця ХІХ ст. до 60-х років ХХ ст. і позначився зрощуванням банківського капіталу з промисловим пере­важно на національних ринках. Відбувався процес концентрації і централізації банків, інтенсивно зростав банківській капітал. Для цього періоду характерним є панування в міжнародній сфері опера­ційних кореспондентських відносин між банками. Основною формою інтеграції банківської системи були міжнародні союзи, групування, консорціуми. Виникають перші філії банків за кордоном. Міжнародна діяльність комерційних банків концентрувалась на обслуговуванні зовнішньої торгівлі й виробничих інвестицій в інших країнах. Цей період можна назвати періодом утворення умов міжнародного бан­ківського співробітництва.

Другий етап почався з середини 60-х років ХХ ст. і тривав до кінця 80-х років. У цей період відбулися якісні зміни в банківських системах економічно розвинутих країн, зросла роль банків у між­народних економічних відносинах. Спостерігався бурхливий розвиток банківського капіталу, міжнародного поділу праці, інфраструктури міжнародної торгівлі, руху міжнародного капіталу.

До 1960 року в Лондоні вже існувало багато іноземних бан­ківських відділень. Перші банківські відділення були відкриті у Лон­доні для вирішення таких задач:

- задовольняти потреби іноземних філій корпоративних клі­єнтів своєї країни;

- приймати участь в операціях на валютному ринку;

- приймати участь в операціях на ринку стерлінгових тратт (вексель з платежем в фунтах стерлінгах).

60-ті роки ХХ ст. характеризуються ростом ринку євровалют та збільшенням кількості зарубіжних відділень банків.

У 70-ті роки збільшився попит на кредити з боку країн, що розвиваються, це, в свою чергу, зумовило розвиток міжнародної бан­ківської системи.

Для 80-х років характерним є розвиток національної боргової кризи, фінансових інновацій, інвестиційно-установчої діяльності бан­ків, які почали вести цілодобові торги з валютою. В 1988 р. було прийнято міжнародну Базельську угоду, яка встановлювала єдині стан­дарти для капіталу комерційних банків. Вони були необхідні у зв’язку з ростом конкуренції.

Третій етап з 90-х і триває тепер. У 90-х роках були організовані міжнародні банківські союзи, сформовано єдиний європейський ринок фінансових послуг.

За останні 25 років відбувались значні зрушення в міжнародній банківській діяльності, розпочаті американськими банками, а згодом і європейськими та японськими. Банки знаходили нові підходи і методи, створювали та завойовували нові сектори ринку.

 


23.04.2015; 12:54
хиты: 102
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь