пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

34. Транскордонне співробітництво як дієвий механізм розвитку прикордонних територій.

Транскордо́нне співробі́тництво  — спільні дії, спрямовані на встановлення і поглиблення економічних, соціальних, науково-технічних, екологічних, культурних та інших відносин між територіальними громадами, їх представницькими органами, місцевими органами виконавчої влади України та територіальними громадами, відповідними органами влади інших держав у межах компетенції, визначеної їх національним законодавством.

Прикордонне співробітництво реалізується на основі спільно розроблених програм торговельно-економічного, науково-технічного і культурного співробітництва. Така діяльність передбачає прискорення соціально-економічного розвитку транскордонних регіонів, кадрову інфраструктурну підготовку регіонів і країни в цілому для поглиблення співробітництва з ЄС, прискорення європейських процесів інтеграції.

Транскордонне співробітництво в сучасних умовах розвитку інтеграційних процесів має властивість прискорювати процеси вирівнювання якості життя населення прикордонних територій та сприяти створенню умов для вільного переміщення людей, товарів, капіталів та послуг через кордон. Транскордонне співробітництво відіграє також важливу роль в якості специфічного «полігону» для адаптації європейського законодавства та механізмів фінансової підтримки.

У цілому транскордонне співробітництво здійснюється на підставі адміністративних, економічних або технічних угод, що укладаються місцевими органами влади прикордонних регіонів у межах їх повноважень. Типова угода містить широкий орієнтовний перелік сфер співробітництва, поставки товарів або надання послуг.

Україна завдяки вигідному геополітичному положенню має значні потенційні можливості щодо розвитку транскордонне співробітництва, оскільки 19 з 25 її регіонів є прикордонними, а зовнішній кордон – найдовший серед європейських країн. Особливістю транскордонне співробітництво України є те, що воно відбувається не тільки на кордонах України з країнами Європейського Союзу, а і на кордонах з країнами, що не входять до складу ЄС, – Російською Федерацією, Білоруссю та Молдовою.

Таким чином, транскордонне співробітництво прикордонних областей України можна умовно розділити на два напрямки:

– транскордонне співробітництво, що відбувається на кордоні України з

країнами ЄС;

– транскордонне співробітництво у так званому «новому прикордонні»,

уздовж кордонів колишніх радянських республік, зокрема Російської Федерації, Білорусі та Молдови.

Незважаючи на те, що головним пріоритетом своєї зовнішньої політики Україна означила інтеграцію в Європейський Союз, слід зазначити і той факт, що розвиток економічних відносин з Російською Федерацією був і є важливим пріоритетом України в контексті реалізації її національних інтересів. Взаємовигідні відносини між регіонами України і Російської Федерації будуються на підставі двосторонніх угод і протоколів про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво.

В умовах розвитку Закарпатської області транскордонне співробітництво – це дієвий засіб зміцнення міждержавних відносин та вирішення регіональних проблем через упровадження спільних транскордонних проектів і програм регіонального розвитку. Основною метою Програми є прискорення економічного та соціального розвитку через використання геополітичних та геоекономічних переваг області як «зовнішнього» регіону Європейського Союзу. Цій меті підпорядковані основні завдання Програми:

раціональне використання переваг геополітичного та геоекономічного розташування області як центру транскордонних зв'язків через упровадження спільних транскордонних та «дзеркальних» проектів і програм;

підвищення економічної привабливості області, як «зовнішнього» регіону, використовуючи переваги сусідства з Європейським Союзом;

створення сприятливого середовища для здійснення ефективного співробітництва з Європейським Союзом, прискорення економічного та соціального розвитку за рахунок збільшення обсягів торгівельної та інвестиційної діяльності, піднесення на новий рівень транскордонного співробітництва з питань економічної та соціальної політики, сприяння кооперації у галузі транспорту та енергетики, поглиблення інтеграції сусідніх країн до ширшої системи кооперації на європейському рівні;   

створення необхідних умов для залучення додаткових донорських коштів відповідно до нових інструментів регулювання донорських програм з боку Європейської Комісії.  Впровадження нових умов та процедур фінансування обумовлює необхідність створення команди висококваліфікованих спеціалістів у сфері проектного менеджменту та необхідних умов для ефективної роботи, підвищення рівня професійної кваліфікації представників органів влади Закарпатської області для розвитку транскордонного співробітництва в нових геополітичних та геоекономічних умовах, які сформувалися в регіоні Центральної Європи з 2004 року у зв’язку з розширенням Європейського Союзу;

розбудова ділянки державного кордону в межах Закарпатської області з поступовим приведенням пунктів пропуску та прикордонної інфраструктури до норм та стандартів Європейського Союзу;

створення умов для використання можливостей позиціонування Закарпатської області як транспортної артерії між Україною та ЄС.

 


11.03.2015; 10:06
хиты: 96
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь