пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

28. Тенденції глобалізму в сучасній світовій економіці.

При аналізі об'єктивних глобальних тенденцій в цілому можна виділити три напрями : ринок товарів і послуг , фінансовий ринок , ринок факторів виробництва.

1 . Ринок товарів і послуг. У зв'язку із зростанням продуктивності праці та появою нових технологій сформувалася нова структура суспільного виробництва . Сфера послуг стає домінуючою. У розвинених країнах на частку цього сектора припадає 65-75 % ВВП [ 13]. Традиційне трудо-і енергоємне виробництво переноситься в країни третього світу. Найбільш швидко зростаючим і важливим чинником економічного зростання розвинених країн є технології , особливо знаніеінтенсівние . Ринок високих технологій оцінюється в даний час в 3,5-3,7 трлн дол. США [12 , p . 111]. Передбачається , що за 10-15 років обсяги реалізації зростуть до 9,5-9,9 трлн дол. США .

Сфера зовнішньої торгівлі товарами і послугами в найбільшою мірою відображає глобалізаційні тенденції. Глобальна торгівля в процентному відношенні до ВВП збільшилася приблизно з 20 % на початку 1970-х рр. . до 65 % у 2008 р. [ 14]. Цьому сприяло значне зниження транспортних , комунікаційних і трансакційних витрат , зменшення торговельних бар'єрів .

2 . Фінансовий ринок. Глобалізація ринку фінансових послуг призвела до посилення фінансової інтеграції , збільшення числа злиттів і поглинань фінансових інститутів , зниження національних бар'єрів . Наприклад , щоденний оборот іноземної валюти зріс з 15 млрд дол. США в 1973 р. до 3 трлн дол. США в 2007 р. [ 14]. Міжнародна фінансова інтеграція спричинила глибокі якісні зміни у фінансових технологіях , чому сприяло впровадження новітніх технологій в області телекомунікацій. Напередодні глобальної фінансової кризи , за оцінками МВФ , в процеси фінансової глобалізації були повністю інтегровані ринки країн розвинених економік і до 30-50 % обсягів національних фінансових ринків країн, що розвиваються та країн з перехідною економікою .

3 . Ринки факторів виробництва. Капітал в даний час зосереджений на основних напрямках розвитку світового господарства , активно впливають на умови перетворення сучасних національних економік : утворення єдиного простору , уніфікація принципів , норм , умов розвитку , переміщення реального сектора економіки в країни, що розвиваються , зростаючий інвестиційна привабливість розвинених країн . У межстрановом переміщенні капіталу зростаючу роль відіграють прямі іноземні інвестиції . За даними ЮНКТАД , їх світовий обсяг скоротиться в 2009 р. до 1,2 трлн дол. США (у 2008 р. - 1,7 трлн дол. ) [ 15].

4.Ринок праці також набуває міжнародного масштабу . Стирання кордонів дозволяє безперешкодно переміщатися по світу з метою отримання роботи або працевлаштування на більш вигідних умовах , ніж у своїй країні. Сучасні тенденції міжнародної міграції пов'язані із зростанням нелегальної і вимушеної міграції в країни, що розвиваються ( причиною цього є збільшення збройних конфліктів у світі , загострення міжнаціональних відносин) , а також міграція висококваліфікованих фахівців у розвинені країни.


11.03.2015; 10:06
хиты: 99
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь