пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3. Концепції розвитку глобальної економіки.

 

1.Теорії імперіалізму і неоколоніалізму пояснюють структуру світу як боротьбу між провідними державами за нові ринки, джерела сировини, сфери вкладання капіталу, за посилення їх політичного та культурного впливу.

Імперіалізм – стадія розвитку, коли склалось панування монополій і фін. капіталу, набув значення вивіз капіталу, почався розподіл світу між нар. трестами і закінчився поділ території Землі найбільшими капіталістичними країнами (Бауер, Гільфердінг, Ленін)

2. Теорія модернізації виходить з того, що усі наявні в історії людські суспільства біполярні. Теорія базується на відмінностях у розумінні традиційного і сучасного. Вона пов’язує перехід до сучасного економічного зростання з духовними цінностями, а не тільки з матеріальним інтересом.

3. У 60-70-і роки найбільш впливовою концепцією розвитку глобальної системи була теорія залежності або, точніше, - метатеорія залежності і периферійного розвитку. Метатеорію залежності і периферійного розвитку було висунуто групою латиноамериканських економістів та соціологів. Її засновник - відомий аргентинський економіст Р. Пребіш

Мета теорії ділиться на три напрямки: залежної нерозвиненості, залежного розвитку та відтворення залежності. ЇЇ початк. момент – це те, що капіталістична система в світ. масштабі одночасно породжує екон. розвиток і слабо розвиненість на міжнар, нац.. та глоб. рівнях.

Капіталістична система закладує нерівність країн.

Прихильники концепції залежної нерозвиненості стверджують, що капіт. система сприяє нерозвиненості країн, що розвиваються і що справжній їх розвиток неможливий, поки ця система існує.

4. концепція світової системи, висунута І. Валерштайном. Грунтуючись на динамічній зміні поділу праці, він ділить світ на центральні (світові ядра), периферійні та напівпериферійні країни. Визначає залежний розвиток напівпериферії всередині орбіти світ. системи на підставі МПП, що створ. можливості для міжн. фрагментації виробничого процесу. Пов’язується з теорією нов. МПП

5. У 60-і роки здобула популярність концепція стадій росту У. Ростоу, яка розглядає розвиток країн за стадіями. Поділяє товариство за рівнем екон. розвитку: 1) традиційне суспільство, 2) перехідне (період передумов) 3) суспільство підйому, чи зрушення, 4) зріле, або суспільство високого рівня масового споживання

6. З середини 70-х років проблематика світової економіки все тісніше пов'язується з концепціями взаємозалежності національних господарств, які грунтуються на інтернаціоналізації виробництва, на диференційованому впливі науково-технічного прогресу на структурну перебудову. Проблема взаємозалежності та партнерства розглядається на різних пересічних рівнях - глобальному, між центрами та периферією, всередині підсистем. Термін «глобальна взаємозалежність» був введений американським політологом С. Хоффманом, а концепція розкрита Р. Купером.

7. До початку 70-х років утвердилася концепція рівного партнерства. Більш-менш закінчене вираження ця концепція отримала в доповіді Л. Пірсона, підготовленої під егідою Світового банку для оцінки стратегії відносин західних країн з державами, що розвиваються. Вона передбачала об'єднання політики допомогою, торгівлі, інвестицій в єдину стратегію, яка повинна грунтуватися на зусиллях самих країн, що розвиваються.

 

 


11.03.2015; 10:06
хиты: 93
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь