пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

33.Характеристика мотиваційних аспектів діяльності. Виникнення нових мотивів діяльності

Джерело досягнення нових мотивів знаходиться в самій діяльності - рівень дій

Приклад 1.

Зміна провідних діяльностей. Мета знаходить функцію мотиву. Раз відбулася зміна провідної діяльності, значить, з'явився інший мотив. Дві провідні діяльності: рольова гра та діяльність молодших школярів. В ігровій формі дитина приймає на себе різні ролі. Що відбувається? Як у грі починати вчити, а в навчанні зберігати елементи гри. Дитина виконував навчальний дію для того, щоб грати. Дитина вчилася заради гри, а тепер заради навчання. Якщо він вчиться сам по собі заради мети-це вже не мета, а мотив. Мета стає мотивом, а вчення стало діяльністю. Гру можна використовувати, але заради отримання нових знань. Тепер ігрові дії включаються в ігрову діяльність. 

Приклад 2. Поява аномальних потреб. Потреба в алкоголі - нова потреба в нашій країні. Зрушення мотиву на ціль. Джек Лондон «Джон - ячмінне зерно». Герой - відомий письменник, що страждає алкогольною залежністю. Він з ранку говорить собі: «З ранку буду писати, а потім підійду до заповітної стійці». В юності цей письменник працював вантажником у порту. Автор Ерік Еріксон - це вік, коли повинна відбутися рольова ідентифікація, він не зіграв в цю роль. «Свій хлопець в порту» - діяльність, в якій є цілий ряд дій, і, крім того - споживати алкоголь. Тепер мотив зрушать на ціль - хтось буде «качок» - буде битися, хтось буде пити. Так реалізується потреба в самоповазі. Зрушився мотив на ціль, а реалізації не отримав. А той, хто не дограв, той ризикує впасти вниз. Це особистісна проблема. Може бути він випробував муки організму, і ця проблема неоднозначна.

Ми робимо висновок - раз проблема не вирішена, значить він не відчуває, що його поважають. Якби він зайняв повноцінне місце, не було б необхідності в цьому тривалому дитинстві.

 Не те, що влада не пускали Висоцького кудись, але навіть його друзі не приймали його як поета і співака. Як би брали. Соціальна потреба в самоповазі була блокована. Зрушення мотиву на ціль. Мета стає мотивом - постійний принцип авантюрних романів. Необхідно виконати розгорнутий дію. Подорожую заради подорожі. Не тільки те важливо, що це механізм аномальних потреб. Не можна вважати метою те, що є мотивом. Мотив щастя - наша мета - комунізм.

 


хиты: 242
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь