пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


31.Характеристика якостей уваги і їх діагностика

 

Увага - необхідна умова ефективності усіх видів діяльності людини. На відміну від пізнавальних процесів, увага свого особливого змісту не має, воно - динамічна сторона усіх пізнавальних процесів, їх умова і спосіб регулювання.

Увага - це спрямованість і зосередженість свідомості, припускаюче підвищення рівня сенсорної, інтелектуальної або рухової активності індивіда.

Спрямованість і зосередженість - це якості уваги.

Залежно від об'єкту зосередження виділяють наступні форми прояву уваги :

а) сенсорне;

б) інтелектуальне;

в) моторне (рухове). Н

ині найбільш вивчена сенсорна увага: зорове і слухове. Увага сприяє підвищенню ефективності пізнавальних процесів, тому що воно як би проявляється зсередини їх.

Функції уваги.

1. Активізує потрібні і гальмує непотрібні в даний момент психічні і фізіологічні процеси.

2. Сприяє організованому і цілеспрямованому відбору інформації, що потрапляє в організм, відповідно до його актуальних потреб.

3. Забезпечує виборчу і тривалу зосередженість психічної активності на одному і тому ж об'єкті або виді діяльності.

Розглянемо основні види уваги.

1. Природне дане людині з народження у вигляді природженої здатності вибірково реагувати на ті або інші зовнішні або внутрішні стимули, що несуть в собі елементи новизни. Основний механізм такої уваги - орієнтовний рефлекс.

2. Соціально-обумовлена увага складається прижиттєво в результаті навчання і виховання, пов'язано з вольовою регуляцією поведінки.

3. Безпосередня увага не управляється нічим, окрім того об'єкту, на який воно спрямоване і який відповідає актуальним інтересам і потребам людини.

4. Опосередкована увага регулюється за допомогою спеціальних засобів, наприклад, жестів, слів, вказівних знаків, предметів.

5. Чуттєве пов'язане з емоціями і виборчою роботою органів чуття. У центрі свідомості знаходиться яке-небудь чуттєве враження.

6. Інтелектуальне, пов'язано в основному із зосередженістю і спрямованістю думки. Тут об'єктом інтересу є думка.

7. Мимовільне.

8. Довільне.

9. Послепроизвольное.

Мимовільна увага виникає і підтримується незалежно від свідомих намірів і цілей людини. Виникнення мимовільної уваги визначається фізичними, психофізіологічними і психічними чинниками. Основні умови його виникнення - якості подразників і головним чином їх новизна для суб'єкта. Новизна полягає: в появі якогось подразника; у зміні його фізичних властивостей, в послабленні або припиненні їх дій; у відсутності знайомих подразників, їх переміщенні. Рухомі предмети зазвичай привертають увагу. Увага викликає усе незвичайне. Увагу привертають сильні подразники: гучні звуки, яскраве світло і фарби, різкий запах. Значення має контраст.  Мимовільну увагу викликають подразники, відповідні потребам індивіда, значущі для нього. Мимовільна увага пов'язана із загальною спрямованістю особи (його інтересами).

Мимовільна увага виникає без яких-небудь вольових зусиль з боку суб'єкта. Його основна функція - швидка і правильна орієнтація в умовах середовища, що постійно міняються.

Довільна увага - це зосередження, що свідомо направляється і регульоване. Довільна увага розвивається на основі мимовільної. Ці види уваги можуть тому розглядатися і як рівні уваги. Кожна з форм уваги може проявлятися на різних рівнях.

Довільна увага виникає, якщо в діяльності людина ставить перед собою певне завдання і свідомо виробляє програму дій. Тут вимагається зусилля волі. Основною функцією довільної уваги є активне регулювання протікання психічних процесів. Завдяки ньому людина здатна витягати з пам'яті потрібні відомості, здійснювати завдання, що виникають в діяльності.

Поняття "Послепроизвольное увага". Воно виникає, якщо в цілеспрямованій діяльності для особи цікавим і значущим стають не лише результат, але і сам процес діяльності, його зміст. Діяльність так захоплює людину, що йому не вимагається помітних вольових зусиль для підтримки уваги.

Його відмінність від довільного - з'являється услід за ним і не вимагає вольових зусиль. Відмінність від мимовільного в тому, що пов'язано зі свідомо поставленою метою і не викликається безпосередньо подразниками.

 


хиты: 664
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь