пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


25. Структура свідомості за А.В.Петровським. Поняття про несвідоме і неусвідомлене

А. В. Петровський в. структурі свідомості виділяє наступні чотири основні характеристики.

Свідомість є сукупність знань про навколишній світ. Таким чином, в структуру свідомості входять всі пізнавальні процеси: відчуття, сприйняття, пам'ять, мислення,: уява.

Закріплення у свідомості відмінностей суб'єкта й об'єкта. В історії органічного світу тільки людина виділяє і протиставляє себе навколишнього. Він єдиний серед живих істот здатний до самопізнання (пізнання самого себе), тобто здатний звертати свою психічну діяльність на самого себе.

Забезпечення целеполагающей діяльності.

В кінці процесу праці виходить результат, який вже на початку цього процесу був в уявленні людини, тобто ідеально. Таким чином, в функції свідомості входить формування цілей діяльності, при цьому складаються її мотиви, приймаються вольові рішення, враховується хід виконання дій і т.д.

У структуру свідомості входять також певні відносини (ставлення до навколишнього середовища і суспільні відносини, в які включена людина).

Поняття про несвідоме і неусвідомлене

Людина, наділена свідомістю, в змозі здійснювати мотивовані дії, домагатися поставленої мети або виконувати певну роботу, він усвідомлює і контролює свою поведінку або стан. Однак для людини характерна наявність двох великих груп психічних процесів, які різняться ступенем їх усвідомлення самим суб'єктом. Частина психічних процесів і явищ людиною усвідомлюються, але існує велика кількість психічних процесів і явищ, плин або прояв яких «відбивається у свідомості людини». Ці процеси відносяться до групи так званих неусвідомлюваних процесів, або до несвідомого.

Несвідоме - це сукупність психічних процесів, актів і станів, обумовлених впливами, у впливі яких людина не дає собі відліку.

Неусвідомлювані психічні процеси особливо активно стали вивчатися на початку XX ст. Цією проблемою займалися різні вчені, але вже результати перших досліджень показали, що проблема несвідомого настільки велика, що вся усвідомлювана людиною інформація - це лише верхівка айсберга, більша частина якого не видно оку спостерігача.

 Всі неусвідомлювані процеси можна розділити на три класи:

 1) Неусвідомлювані механізми свідомих дій

 - неусвідомлювані автоматизми (первинні (безумовні рефлекси) і вторинні (умовні рефлекси))

 - явища неусвідомлюваної установки

 - неусвідомлюване супровід свідомих дій

 2) Неусвідомлювані збудники свідомих дій (явища, описані Фрейдом)

 - сновидіння

 - помилкові дії

 - невротичні симптоми

 3) Надсвідомі процеси

 - змінені стани свідомості

 - циркадні ритми (біоритми) - циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов'язані зі зміною дня і ночі, «внутрішній годинник» організму. Період циркадних ритмів зазвичай близький до 24 години.

 


хиты: 1451
рейтинг:+1
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь