пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


15.Проблема об’єктивного критерію психічного. Гіпотеза О.М.Леонтьєва про походження чутливості і її експериментальна перевірка

 

. На дочеловеческую стадії розвитку психіки немає підстав говорити про «внутрішній картині світу», яку ми звично уявляємо собі, розмірковуючи про психіку і душі. У зв'язку з цим постає проблема пошуку об'єктивного, зовнішнього критерію наявності психіки як такої, а не тільки психіки людини. За А.Н.Леонтьеву, межа між світом психічного і світом непсихічного проходить між двома типами реагування організму - подразливістю й чутливістю. Подразливість - це здатність організму реагувати на біологічно значущі впливи. Подразливість являє собою фундаментальне властивість живої матерії, так як вписує живі істоти в контекст необхідних для їх виживання стимулів (якби тварини не поглинали їжу і не робили спроб покинути безпосередньо загрозливу їх життя середу, вони б просто вимерли). Наприклад, соняшник рухається слідом за сонцем, поглинаючи, таким чином, максимальну кількість сонячної енергії, необхідної для успішного протікання процесу фотосинтезу (такі рухи називають тропізмами). Однак, по Леонтьєву, соняшник не володіє психікою, так як він може реагувати виключно на подразники (в даному випадку, світло), які задовольняють його біологічну потребу в енергії світла. Клас подразників, які безпосередньо задовольняють біологічну потребу, називають «біотичними». Однак соняшник не може навчитися реагувати на інший клас подразників, які самі по собі не задовольняють потреби, але сигналізують про біологічно значущих об'єктах. Навіть якщо ви тисячі разів будете поєднувати освітлення квітки з певним звуком, вам не вдасться «навчити» його заздалегідь повертатися в бік звуку, за яким послідує освітлення. В якості об'єктивного критерію виникнення психіки А.Н.Леонтьев висунув здатність організму реагувати на біологічно нейтральні (абіотичні) впливу. Ця здатність відкриває організму дорогу до придбання тих способів дії, які не були запрограмовані генетично, тобто до прижиттєвого навчанню. Ця здатність, на відміну від подразливості була названа чутливістю. Таким чином, можна сказати, що психіка виникає тоді, коли з'являється мінімальна можливість научения. Реакція на нейтральні впливи формується у зв'язку з тим, що вони знаходяться в стійкому зв'язку з біологічно значимими впливами, і є їх сигналами. Тут важлива саме характеристика стійкості зв'язку між біотичними і абіотичними подразниками. Кожен об'єкт реальності володіє цілим «віялом» властивостей, частина з яких корисна (або шкідлива) для організму, а частина - нейтральна.

Володіє чутливістю організм отримує перевагу в орієнтуванні в навколишньому середовищі. Він може реагувати на біотичний стимул не тільки, коли «він вже тут», але й передбачати його появу. Так сигналом їжі може бути шерех, форма, колір і розмір об'єкта і т.д.

Сигналом підвищення температури - світло, сигналом небезпеки - запах.

Іншими словами, набуття психіки, понятий як чутливість, дає можливість діяти, спираючись не на одне, а на безліч параметром світу, що, звичайно, суттєво збагачує функціонування організму. Тільки з появою чутливості оформляється поведінку у власному розумінні цього слова. Поведінка, таким чином, так само зв'язується з найпростішою формою навчання. Гіпотеза А. Н. Леонтьєва про чутливість як об'єктивному критерії наявності психіки дозволяє зняти методологічну проблему. Об'єктивний критерій психіки дає ключ до локалізації моменту появи психіки на лінії еволюції. Однак психіка навіть у своїх найбільш ранніх формах повинна характеризуватися не тільки об'єктивно, але і мати суб'єктивну представленість. За А.Н.Леонтьевим, суб'єктивним критерієм психіки є відчуття. На відміну від А. Н. Леонтьєва, С. Л. Рубінштейн вважав первинної суб'єктивною формою психічного емоцію. Розвиваючи свою теорію, О.М.Леонтьєв зняв дане протиріччя, припустивши, що на початкових щаблях еволюції психіки відчуття і емоція складають єдине неподільне ціле. «Початкові форми чутливості, на відміну від того, що ми маємо на увазі під відчуттями в буденному житті, не відділені від« почувань »і« афектів »... Там немає розчленування на стани, викликувані об'єктом, які ми називаємо« відчуваннями »і« сприйманими »властивостями цього об'єкта. У початковій формі чутливість в сенсі «відчуття» і чутливість в сенсі «відчування» злиті один з одним. У широкому сенсі «чуттєве» означає емоційно-сенсорне, емоційно забарвлене сенсорне відображення ».

 


хиты: 2301
рейтинг:0
Общественные науки
психология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь