пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

статьи для чтения:
» читать
Книги:
» "Политология" Сазонов Н.И.
» апгрейд обезьяны (для чтения)
8 семестр (госы):
» Теория политики
» Сравнительная политология
8 семестр (экзамены):
» Национальная безопасность
» Полит. менеджмент
» Охрана труда
» Государственное управление
» удали
» Європа міграція
8 семестр (зачёты):
» Теория партий и партийных систем
» Постмодерная политика
» Политическое лидерство
7 семестр:
» Кратология
» Терроризм и политика

3.4. Швеція

Шведське Королівство відвіку вважалася зразком відвертості миру, толерантності і продуманої політики по відношенню до іноземців. Майже 1,7 мільйона «осіб з іноземним минулим» (іммігранти і їх діти) проживають сьогодні в Швеції, яка налічує 8,8 мільйонів жителів. Проте і в зразковій північній державі все більше розповсюджуються вороже відношення до іноземців і правий екстремізм. Підпалюють притулки для біженців, переслідують переселенців, проповідують расизм. Непримиренне ядро агресивних неонацистів оголосило війну всім «неарийцам». Скептиків пояснюють ці тенденції крахом прославленої шведської імміграційної політики, а також економічними процесами. Неприязнь до чужих, на думку депутатів цивільної опозиції в риксдагу, - це відповідь на передмістя, що сегрегують, безробіття серед іноземців, що росте, і страх багатьох шведів перед засиллям чужих. Опит громадської думки літом 2000 року показав, що більше половини опитаних рахує: у Швеції дуже багато іммігранти. Дві третини вказали на те, що бояться злочинності, що росте, серед іноземців. Десята частина не хотіла збільшення квоти на в'їзд іноземців до країни.

Шведська міграційна політика з середини 60-х років спиралася на поєднання строго регульованої імміграції і комплексу пільг, сприяючих інтеграції. Бар'єри імміграції були порівняно високі, зате прийняті іммігранти отримували досить щедру допомогу: їм надавалися мовні курси, можливості підвищення кваліфікації, квартира, соціальне і економічне забезпечення. До тих пір, поки число іммігрантів було порівняно невелике і шведська економіка могутньо розвивалася, така політика суперечок не викликала. З середини 80-х на Швецію зі всією силою обрушився потік біженців з кризових районів Азії і Центрального Сходу - щороку десятки тисяч. Тільки з Балкан до країни прибуло більше 140 тисяч біженців громадянської війни. За останній рік, наприклад, 7 тисяч біженців з Косово отримали тимчасовий дозвіл на перебування в Королівстві Швеція.

У сучасній Швеції введена строгіша перевірка претендентів на отримання притулку.. Скорочені терміни проходження документів в центральному «міграційному відомстві», прискорена процедура видворення. Разом з тим, поступово в політиці і економіці складається розуміння того, що в майбутньому Швеції знадобиться більше іноземців. Як недавно встановила урядова комісія, щороку протягом тривалого періоду слід приймати на 30 тисяч більше іммігрантів, щоб компенсувати низькі показники народжуваності і зберегти статус процвітаючої держави. Це означає відкриття меж для 900 тисяч іммігрантів до 2030 року - більш десятій частині сьогоднішнього населення Швеції.


01.01.2015; 22:26
хиты: 229
рейтинг:0
Общественные науки
политология
государственная политика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь