пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Сформулюйте сутність і основні принципи управління педагогічними системами

У педагогічній науці та практиці все більш посилюється прагнення осмислити цілісний педагогічний процес з позицій науки управління, надати йому сувору науково обгрунтований характер. Справедливе твердження багатьох вітчизняних і зарубіжних дослідників про те, що управління реально і необхідно не тільки в галузі технічних, виробничих процесів, але і в сфері складних соціальних систем, у тому числі педагогічних. Під управлінням взагалі розуміється діяльність, спрямована на вироблення рішень, організацію, контроль, регулювання об'єкта управління відповідно до заданої метою, аналіз і підведення підсумків на основі достовірної інформації. Об'єктами управління можуть бути біологічні, технічні, соціальні системи. 

Принципи управління - це основні вихідні положення, що визначають вимоги та зміст, структуру, організацію цього процесу, якими керується у своїй діяльності суб'єкт управління. Вони складають як би ідейну основу теорії та практики управління і використовуються як фундаментальні аксіоми. 
Принципи управління педагогічними системами є найбільш загальними правилами, в яких виражені усвідомлені конкретні потреби функціонування і розвитку педагогічного процесу, і відображають вимоги об'єктивних закономірностей. 
Великий внесок у вивчення принципів управління педагогічними системами внесли С.І. Архангельський, І.Ф. Ісаєв, Ю.А. Конаржевский, О.М. Орлов, П.І. Третьяков, І.К. Шалаєв, Т.І. Шамова та інші дослідники. 
І.Ф. Ісаєв виділяє такі принципи управління педагогічною системою, як демократизація та гуманізація, системність і цілісність, раціональне поєднання централізації і децентралізації, єдність єдиноначальності і колегіальності в управлінні, об'єктивність і повнота інформації. 
Система принципів внутрішньошкільного управління розроблена Ю.А. Конаржевским. У неї входять принцип поваги і довіри до людини; принцип цілісного погляду на людину; принцип співробітництва; принцип соціальної справедливості; принцип індивідуального підходу; принцип збагачення роботи вчителя; принцип особистого стимулювання; принцип єдиного статусу; принцип перманентного підвищення кваліфікації; принцип консенсусу; принцип колективного прийняття рішень; принцип участі в управлінні вчителів та делегування повноважень; принцип цільової гармонізації; принцип горизонтальних зв'язків; принцип автономізації управління; принцип постійного оновлення.

Випливають із закономірностей управління принципи управління виступають в якості основних положень, орієнтувальних керівника, директора, менеджера в практичній діяльності. У теорії та практиці внутрішкільного управління виділяються основні принципи управління, до числа яких належать: демократизація і гуманізація управління педагогічними системами; системність і цілісність в управлінні; раціональне поєднання централізації і децентралізації; єдність єдиноначальності і колегіальності; об'єктивність і повнота інформації в управлінні педагогічними системами. 

Управління педагогічними системами грунтується на принципах управління, до яких відносить: демократизацію; гуманізацію; гуманітаризацію; диференціацію, мобільність і розвиток; відкритість освіти; багатоукладність системи; стандартизацію.


хиты: 260
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
образование
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь