пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Охарактеризуйте переваги і недоліки авторитарної й гуманістичної педагогіки

Авторитарна педагогіка

Основа виховання — вкорінення у свідомість дитини тільки абсо­лютних цінностей (істинна інформація, єдино правильна ідея, ідеальний зразок, непорушний авторитет). Передбачається, що кожний акт взає­модії з вихованцем мусить завершуватися кінцевим результатом, вимі­рюваним «приростом» його якостей. Головна увага приділяється пізнан­ню зовнішнього світу, тих правил, які він (цей світ) пропонує. При цьому власний досвід дитини часто відкидається як неістотний або хибний. Постійно наголошуються «невідповідність» дитини цьому зов­нішньому світові, неповноцінність її особистості. 

У колективах, орієнтованих на авторитарне виховання, вважають не­заперечним, що дорослі (передусім учителі) завжди мають рацію, їхні вчинки і висловлювання не підлягають сумніву.

Головним виховним засобом є «проповідь», декларування норм пове­дінки, наказ. Для «підкріплення», стимулювання бажаних вчинків дитини використовують покарання або відмову від нього. Помилки у поведінці дитини мають фатальний відтінок: за кожну з них на неї чекає покарання, причому часто не з метою виправлення помилки, а заради принципу — «підстрахування на майбутнє».  Головну увагу у вихованні звертають на зовнішню поведінку, на сту­пінь її відповідності тій, яку вчителі вважають нормативною. Зада­ні зразки поведінки звернені переважно до раціональної сфери, до ро­зуму, а розвитком емоційної царини нехтують. Виховання полягає у придушуванні життєво важливих потреб дитини.

Гуманістична педагогіка

Гуманістична педагогіка насамперед пропонує позбутися мучениць­кого характеру сучасної (авторитарної) педагогіки, коли дитину зму­шують відмовитися від сьогоднішніх радощів заради незрозумілої для неї мети. Цінністю має стати сам процес виховання: адже дитина не просто готується до далекого дорослого життя, вона живе сьогодні. Тому головним у вихованні буде вже не декларування єдино можливого зразка поведінки, який засвоюється раз і назавжди в єдино можливій формі, а розкриття творчих здібностей самої дитини з метою оволодіння всім багатством соціального досвіду. Головна мета виховання — навчити дитину жити у мінливому світі, допомогти знайти влас­ний, незалежний від випадкових умов і обставин спосіб самореалізації, втілення у життя своїх ідей, думок, почуттів. У вихованні відбувається переорієнтація від результату на процес: дитину навчають пізнавати та аналізувати безпосередні збудники своєї активності, не чекати радості лише в кінцевому результаті, а знаходити її в самому процесі (пізнання, творіння, спілкування).

 

 


хиты: 178
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
образование
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь