пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


05. Обов’язкові артефакти UP.

Уніфікований процес – це приклад ітеративного процесу розробки проектів на базі  ООП.
Артефакт (artifact) - це діаграма, документ, модель, закон і т. д. - щось, що описує певне поняття предметної області. Тепер давайте з'ясуємо які виробничі процеси виконуються при розробці програмного забезпечення, і які артефакти при цьому розробляються.

Моделі - це найважливіший вид артефактів в раціональному уніфікуваному процесі. Модель (model) - це спрощення реальності; вона створюється для кращого розуміння розроблюваної системи. У раціональному уніфікованому процесі є дев'ять моделей, які спільно охоплюють всі найважливіші рішення щодо візуалізації, специфікації, конструювання й документування програмної системи:
 
  •     модель бізнес-процесів - формалізує абстракцію організації;
  •     модель предметної області - формалізує контекст системи;
  •     модель прецедентів - формалізує функціональні вимоги до системи;
  •     аналітична модель (необов'язкова) - формалізує ідею проекту;
  •     проектна модель - формалізує словник предметної області та області рішення;
  •     модель процесів (необов'язкова) - формалізує механізми паралелізму і синхронізації в системі;
  •     модель розгортання - формалізує топологію апаратних засобів, на яких виконується система;
  •     модель реалізації - описує частини, з яких збирається фізична система;
  •     модель тестування - формалізує способи перевірки і приймання системи.

Вид - це одна з проекцій моделі. У раціонального уніфікувати процес існує п'ять тісно пов'язаних один з одним видів системної архітектури, про які ми розглядали на попередній лекції (див. лекцію 3): з точки дебати проектування, процесів, розгортання, реалізації та прецедентів.

Інші артефакти

Артефакти в руп поділяються на дві групи: адміністративні та технічні. Технічні артефакти, в свою чергу, поділяються на чотири великі підгрупи:

 
  •     група вимог - описує, що система повинна робити;
  •     група проектування - описує, як система повинна бути побудована;
  •     група реалізації - описує збірку розроблених програмних компонентів;
  •     група розгортання - містить всі дані, необхідні для конфігурування наданої системи.

У групу вимог включається інформація про те, що система повинна робити. У складі цих артефактів можуть бути моделі прецедентів, нефункціональних вимог, предметної області та інші форми вираження потреб користувача, у тому числі макети, прототипи інтерфейсів, юридичні обмеження і т. д.
Група проектування містить інформацію про те, як система повинна бути побудована з урахуванням обмежень по часу та бюджету, наявності успадкованих систем, повторного використання, вимог до якості і т. д. Сюди відносяться проектна модель, модель тестування та інші форми вираження потреб користувача, у тому числі прототипи і виконувані архітектури.
До групи реалізації відноситься вся інформація про програмні елементи, з яких складається система, в тому числі вихідний код на різних мовах програмування, конфігураційні файли, файли даних, програмні компоненти і т.д., а також інформація про те, як збирати систему.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Артефакт - інформація, створювавана, змінювана або використовувана

Артефакт (artifact) - это диаграмма, документ, модель, закон и т. д. - нечто, описывающее определенное понятие предметной области.

Бизнес-моделирование (business modeling). При разработке отдельного приложения эта дисциплина подразумевает моделирование объектов предметной области. Если же речь идет о крупномасштабном анализе или перестройке производственного процесса, то сюда включается динамическое моделирование производственных процессов всего предприятия.

Требования (requirements). Это анализ требований для данного приложения, в том числе описание прецедентов и определение нефункциональных требований.

Проектирование (design). Сюда относятся все аспекты проектирования, включая разработку общей архитектуры, объектов, баз данных, сетевой конфигурации и т.д.

Другие артефакты

Артефакты в Рациональном Унифицированном Процессе подразделяются на две группы: административные и технические. Технические артефакты, в свою очередь, делятся на четыре большие подгруппы:
группа требований - описывает, что система должна делать;
группа проектирования - описывает, как система должна быть построена;
группа реализации - описывает сборку разработанных программных компонентов;
группа развертывания - содержит все данные, необходимые для конфигурирования предоставленной системы.

 

Дисциплины UP
 
Набор видов деятельности (и связанных с ними артефактов) в рамках одного этапа
Виды
nБизнес-моделирование (business modeling). При разработке отдельного приложения эта дисциплина подразумевает моделирование объектов предметной области. Если же речь идет о крупномасштабном анализе или перестройке производственного процесса, то сюда включается динамическое моделирование производственных процессов всего предприятия.
nТребования (requirements). Это анализ требований для данного приложения, в том числе описание прецедентов и определение нефункциональных требований.
nПроектирование (design). Сюда относятся все аспекты проектирования, включая разработку общей архитектуры, объектов, баз данных, сетевой конфигурации и т.д.

хиты: 656
рейтинг:0
Точные науки
информатика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь