пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

03. Вимоги до системи та опис прецедентів.

Альтернативним терміном для сценарію є прецедент. Як і у випадку сценаріїв, задача опису вимог прецедентами зводиться до аналізу дерева цілей системи і до опису реакції системи у випадку недосяжності тієї або іншої поставленої мети щодо проектованої системи. Головною умовою завдання вимог прецедентами є повнота системних вимог до інтерфейсу користувача, до протоколів і форматів ведення.

Прецедент – це деякий випадок у системі, що міститься у деколькох   екземплярах. Екземпляр – це послідовність дій виконання системою, що може бути ініційована конкретним екземпляром актора. Опис прецеденту містить у собі назву і те, що відбудеться в системі, коли прецедент буде виконаний. Набір прецедентів установлює всі можливі шляхи використання системи.

При визначенні вимог створюється модель прецедентів, що моделює те, що повинно робити система з погляду потреб користувачів. На рівні реалізації проекту в цю модель додаються технічні вимоги, що зображаються в термінах класів.

Змістовна сторона системних вимог – опис функцій, даних і умов функціонування. Прецеденти відіграють визначену їм роль у кожному з основних процесів проектування: розроблення вимог, аналіз і проектування, виконання й випробування системи.

У керованому прецедентами проекті розробляються два зображення системи – зовнішнє і внутрішнє. Зовнішнє зображення визначає, що повинно відбуватися в системі, щоб забезпечити замовнику необхідні результати. Внутрішнє зображення – це принципи організації роботи системи для досягнення запланованих результатів.

У процесі аналізу проблеми і формування вимог створюється модель прецедентів з відображенням  мети системи. Вона складається з:

– використовуваних термінів (глосарія) предметної області;

– головних діючих осіб і їхніх цілей;

– використовуваних технологій і принципів взаємодії з іншими системами;

– вимог до форматів і протоколів взаємодії;

– вимог до тестування і до процедури розгортання системи у замовника;

– організації керування процесом розробки системи.

Прецедент повинен:

·         Описувати що саме система має зробити, щоб актор досяг своєї мети.

·         Не торкатися деталей реалізації.

·         Мати достатній рівень деталізації.

·         Не описувати інтерфейси та екрани. Це робиться під час дизайну користувальни-   цького інтерфейсу.

На процесі аналізу і проектування модель прецедентів реалізується в моделі проекту в термінах взаємодіючих об'єктів, тобто дається опис того, як прецедент буде виконуватися в системі.


хиты: 214
рейтинг:+2
Точные науки
информатика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь