пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Особливості кожної з хвиль, означених Е. Тофлером (1-ша, 2-га, 3-тя). Специфіка «зіткнення хвиль».

Перша хвиля змін - сільськогосподарська революція зажадала тисячоліть, щоб зжити саму себе.

Ця Перша хвиля змін все ще не вичерпала себе до кінця XVII ст. Сьогодні Перша хвиля фактично згасла. Лише дуже нечисленним племінним об'єднанням, наприклад в Південній Америці або Папуа - Нової Гвінеї, ще належить бути залученими в сільськогосподарську діяльність. Однак сили цієї великої Першої хвилі в основному вже витрачено.

До настання Першої хвилі змін більшість людей жила всередині невеликих, часто мігруючих груп, які займалися збиральництвом, рибальством, полюванням або скотарством. В якийсь момент, приблизно 10 тис. років тому, розпочалася сільськогосподарська революція, яка поступово поширилася по всій нашій планеті і повністю змінила сільський спосіб життя.

Друга хвиля - зростання промислової цивілізації - зайняла всього лише 300 років. Тим часом Друга хвиля продовжує поширюватися, оскільки багато країн, що були до того переважно сільськогосподарськими, з усіх сил намагаються будувати сталеливарні заводи, автомобільні заводи, текстильні підприємства та підприємства з переробки продуктів харчування, а також залізниці. Момент індустріалізації ще відчуємо. Друга хвиля ще не остаточно втратила свої сили. Хоча цей процес ще триває, покладено початок іншого, ще більш важливого процесу. Коли приплив індустріалізму досяг свого піку в період після закінчення другої світової війни, по землі почала рухатися мало ким зрозуміла Третя хвиля, трансформує все, чого б вона не торкнулася.

Але перш за все, як ми побачимо надалі, цивілізація Третьої хвилі починає прати історично сформований розрив між виробником і споживачем, породжуючи особливу економіку завтрашнього дня, поєднує в собі обидва діючих фактора, - З цієї, а також багатьох інших причин, вона могла б (при деякої розумної допомоги з нашого боку) перетворитися на першу - за весь відомий нам період історії - істинно людську цивілізацію.

Зіткнення Другої і Третьої хвиль породжує соціальну напругу, небезпечні конфлікти і дивні нові політичні хвильові фронти, які йдуть врозріз із загальноприйнятим поділом на класи, раси, партії, на чоловіків і жінок. Це зіткнення створює плутанину у традиційної термінології, використовуваної політиками, і призводить до того, що часом нелегко відокремити прогресивних діячів від реакційних, друзів від ворогів. Всі старі поляризації і коаліції вибухають.


18.06.2015; 11:35
хиты: 71
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь