пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Міжнародні системи валютних Kypciв: Бреттон-Вудська i Ямайська. Зв'язок валютного курсу з платіжним балансом

Валютний(обмінний) курс — це ціна будь-якої валюти, виражена через певну кількість іншої валюти. При цьому під валютою розуміється будь-який платіжний засіб, який може бути застосований у міжнародних розрахунках. Отже, національна грошова одиниця стає валютою, якщо вона використовується в міжнародних розрахунках. Валютний курс установлюється на валютному ринку в процесі торгів по валютах різних країн.

Динаміка курсу національної валюти залежить від співвідношення темпів інфляції в окремих країнах.

Бреттон-Вудська (1944) – створенні міжнародні валютні організації; - за своїм змістом була золото девізного стандарту; - золото використовувалось як міжнародний платіжний і резервний засіб; - долар прирівнювався до золота і таким чином за ним закріплювався статус головної світової резервної валюти.

Ямайська (1976) – повна демонетизація золота у сфері валютних відносин; - припинено обіг золотих монет і обмін долара на монету; - знято будь-які обмеження на приватне використання золота; - золото перетворилось на звичайний товар, ціна якого визначалась в залежності від попиту і пропозиції; - сформувались міжнародні ринки золота; - в 1969 МВФ запропонував нову міжнародну розрахункову одиницю (СПЗ).

Між торговельним балансом і валютним курсом існує обернений зв'язок. Якщо, наприклад, торговельний ба¬ланс погіршується (збільшується від'ємне сальдо), то це слугує ознакою того, що країна більше витрачає грошей за кордоном, ніж отримує їх від продажу своїх товарів. У цьому випадку на валютному ринку з боку учасників торгових операцій збільшується пропозиція національної валюти і зростає попит на іноземну валюту, що спрямовує курс національної валюти на зниження. Навпаки, при позитивному сальдо торговельного балансу виникає тенденція до підвищення курсу національної валюти.

Зі зростанням курсу національної валюти все відбува¬ється в протилежному напрямі.


хиты: 325
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
макроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь