пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Особливості антиінфляційного регулювання в трансформаційних економіках.

Інфляційні процеси в Україні: причини,, наслідки й засоби стримування

   Пiд iнфляцiєю, як правило, розумiють будь-яке знецiнення грошовоi одиницi, тобто систематичне зростання цiн незалежно вiд того, якими причинами цей процес викликається. Це, звичайно, не означас, що пiдвищуються обов’язково всi цiни. Навiть у перiоди досить швидкого зростання iнфляцii деякi цiни можуть залишатися вiдносно стабiльними, а iншi навiть знижуватися. Серед основних факторів, що спричинили інфляцію в Україні, починаючи з 1991 р. необхідно зазначити наступне: політичні трансформації 1991-1992 рр., що фактично спровокували різкий економічний спад. розбалансованість економічної системи, значна залежність української економічної системи від зовнішнього постачання.надлишкова емісія НБУ, некоректна грошово-кредитна політика з боку держави, надмірна долоризація економіки, затягування грошової реформи, що умовно розтягнулася на 5 років (1992-1996рр.). Важливу роль в стабілізації економічної ситуації та приборканні інфляційних процесів в економіках перехідного періоду відіграє держава. Серед основних стабілізуючих заходів мають бути: регулювання системи оподаткування (зниження податків і стимулювання виробництва), розвиток ринку цінних паперів, обмеження бартерних операцій, відмова від прямого кредитування бюджетного дефіциту та неперспективних підприємств, запровадження комерційних платіжних інструментів (чеки, векселя), виплата заборгованостей по зарплатам.   Саме від реалізації цих та інших заходів залежить успішний розвиток тієї чи іншої країни та її інтеграції в світове суспільство в якості рівноправного члена.

 

Пiд iнфляцiєю, як правило, розумiють будь-яке знецiненнягрошовоiодиницi, тобто систематичне зростання цiн незалежно вiд того, якими причинами цей процес викликається. Це, звичайно, не означас, що пiдвищуються обов’язково всi цiни. Навiть у перiоди досить швидкого зростання iнфляцii деякi цiни можуть залишатися вiдносностабiльними, а iншiнавiть знижуватися.

 Серед основних факторів, що спричинили інфляцію в Україні, починаючи з 1991 р. необхідно зазначити наступне: політичні трансформації 1991-1992 рр., що фактично спровокували різкий економічний спад. розбалансованість економічної системи, значна залежність української економічної системи від зовнішнього постачання.надлишкова емісія НБУ, некоректна грошово-кредитна політика з боку держави, надмірна долоризація економіки, затягування грошової реформи, що умовно розтягнулася на 5 років (1992-1996рр.).

  • Важливу роль в стабілізації економічної ситуації та приборканні інфляційних процесів в економіках перехідного періоду відіграє держава. Серед основних стабілізуючих заходів мають бути: регулювання системи оподаткування (зниження податків і стимулювання виробництва),
  • розвиток ринку цінних паперів,
  • обмеження бартерних операцій,
  • відмова від прямого кредитування бюджетного дефіциту та неперспективних підприємств, запровадження комерційних платіжних інструментів (чеки, векселя),
  • виплата заборгованостей по зарплатам.

   Саме від реалізації цих та інших заходів залежить успішний розвиток тієї чи іншої країни та її інтеграції в світове суспільство в якості рівноправного члена.


хиты: 322
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
макроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь