пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Антиінфляцшна політика держави i її роль у стабілізації економіки. Коефіціент дезінфляції.

АНТИШФЛЯЦІЙНА ПОЛ1ТИКА - це сукупність заходів держави, спрямованих на встановлення відповщності між тем­пами зростання грошової маси i темпами зростання благ.

Антишфляційні заходи можуть застосовуватися тільки до відкритої інфляції. Приховану інфляцію необхідно спочатку перетворити на відкриту i лише потім розробляти заходи боротьби з нею.

Інфляцію не можна повністю ліквідувати, оскільки вона обумовлена циклічним характером розвитку ринкової системи.

Основним завданням макроекономічного регулювання є - підтримка повної зайнятості при стабільності рівня цін.

Антиінфляційна політика мае два види: -адаптивна політика (политика градуювання); -активна політика (шокова терапія).

АДАПТИВНА ПОЛ1ТИКА проявляеться у пристосуванні до умов інфляції, у пристосуванні до негативних наслідків, поступовому зниженні темпів зростання грошової маси. Адаптивна антишфляційна політика дае позитивні результати за умови, що темпи приросту грошової маси та рівня цін не перевищують 20-30% на рік.

Основні заходи адаптивної політики: =>   Стабілізація інфляційних очікуванъ. => Поступове обмеження грошової пропозиції. ==>   індексація грошових доходів населення => Застосування політики «цін та доходів» (уряд або заморожуе ціни i номінальні доходи, або «прив'язуе» зростання рівня цін до зростання заробтної плати, а зростання заробт­ної плати - до підвищення продуктивності праці. Політика цін i доходів може бути ефективною, якщо вона пролонгована у чaci, але це створює небезпеку перетворення відкритої інфляції на приховану. => Укладання договорів з підприємцями та профпілками про темпи зростання цін та заробітної плати.

АКТИВНА АНТИШФЛЯЩЙНА ПОЛ1ТИКА (шокова терапія) - базується на різкому скороченні темпів зростання грошової маси, особливо прийнятна в умовах гіперінфляци).

Основні заходи активної антитфляцшної полшики:

1. Заходи загального характеру:

=>   контроль за грошовою масою; =>   заборона емісійного фінансування Державного бюджету; =>   проведення грошової реформи конфіскаційного типу; =>   стабілізація інфляційних очікувань; =>   структурна перебудова; =>   регулювання валютного курсу; =>   підвищення ступеня товарності економіки; ^   приватизация; засоби збільшення норми заощаджень та зменшення ixньої ліквідності

2.        Заходи, спрямоваш проти шфляци попиту:

=>   зменшення державних витрат; =>   збільшення податків; =>   скорочення дефіциту Державного бюджету; =>   стабілізація валютного курсу.

3.       Заходи, спрямоваш проти шфляци витрат:

=>   стримування зростання факторних доходів та цін; => зниження податків на бізнес та прибуткового податку в рамках «економіки пропозиції» (уряд повинен проводити такі заходи, яю сприяють зсуву довгострокової кривої сукупної пропозиції (AS) вправо без iї руху вгору (AS).


хиты: 362
рейтинг:+1
Общественные науки
экономика
макроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь