пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

3мicт фіскальної політики: цілі та iнструменти.

Ф1СКАЛЬНА ПОЛ1ТИКА - це сукупність заходів держави у сфері оподаткування та державних витрат, направлених на забезпечення повної зайнятості, рівноважного платіжного ба­лансу та економічного зростання за умов виробництва неінфляційного ВВП. Ochobhі функції фіскальної полігики:

Вплив на стан господарської кон'юнктури, Перерозподіл національного доходу, Нагромадження необх1дних pecypciв для фінансування соціальних програм, Стимулювання економічного зростання,

Підтримка високого рівня зайнятості.

Сукупний попит у замкненій економіці(без урахування зовнішнього ринку)складається з двох компонентів:споживання С і інвестиції I. Інвестиції створюються заощадженнями S. Відповідність заощаджень інвестиціям забезпечується на ринку заощаджень(інвестицій), де попит і пропозиції врівноважуються. Формалізуємо класичну гіпотезу щодо тих процесів, які відбуваються на цьому ринку:

                         Y = C + I

                         Y = C + S

                         I = S

    За класичною моделлю, вирішальну роль у встановленні рівноваги на цьому ринку відіграє ставка процента. Вважається, що завжди існує процент i, який урівноважить попит і пропозицію.

Заощаджнення  є  ф-цією  процента  і реального продукту. Залежність між ними пряма: чим вищий процент і більший реальний продукт, тим більші заощадження:  S=S(i, Yr );  dS/di>0;    dYr /di<0.

Ставка процента визначає розподіл доходів домогосподарств на  поточне й очікуване у майбутньому споживання. Збільшення споживання  у майбутньому передбачає,  що в поточному періоді споживач відмовиться від витрачання частини своїх доходів  і  перетворить їх на заощадження. Останні принесуть йому процент. Чим вищий цей процент, тим більше він спонукає до додаткових заощаджень, оскільки це є запорукою збільшення споживання в майбутньому.

  Інвестиції залежать від рівня процента (i), а функція інвестицій спадною: чим вищий процент, тим нижчий попит на інвесатиції:I=I(i);  dY/di<0.

 Зворотна залежність між інвестиціями і процентом пояснюється тим, що збільшення процента за кредит робить частину проектів неприбутковими. Адже той, хто реалізує проект, має відшкодувати процент з отриманого прибутку.

Роль процентної ставки і в класичній моделі зводиться  до того, що частина сукупного попиту(реального  доходу), що  була вилучена  з  обігу  як  попит    на    товари    завдяки  заощадженням, знову стає  його  частиною  у  вигляді  попиту  на інвестиційні товари. Рівновага на ринку заощаджень(інвестицій) передбачає рівність: S=I;   S(i, I)=I(i).

 

 
 

 

 

 

   Графічно це має такий вигляд:                    

1. Графік ілюструє пряму залежність   

між заощадженнями і ставкою процен-   

та та обернену залежність між інве-                  

стиціями і ставкою процента.         

2. У результаті взаємодії попиту на    

інветиції і пропозиції заощаджень     

встановлюється рівноважнй процент     

і досягається відповідність інве-                      

стицій і заощаджень:S=I.                         

 

                                       

Якщо зростатиме схильність до заощаджень, лінія заощаджень зрушиться  паралельноправоруч, і  рівноважна  ставка  процента зменшиться. Якщо ж зростатиме схильність до інвестицій, то праворуч зрушиться саме  лінія  інвестицій, і  рівноважна  ставка процента зросте.

     У класичній моделі рівноважна ставка  процента  не  визначає обсягів пропозиції чи попиту, але вона впливає  на  розподіл цього попиту на дві частини:споживання С і інвестиції I. Маючи функції С та I і склавши їх, можна отримати ф-цію сукупного попиту.

 


хиты: 428
рейтинг:-1
Общественные науки
экономика
макроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь