пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Гетьманщина,Слобожанщина,Правобережжя в кінці 17-18 ст : влада,суспільство,економіка

Українські землі наприкінці ХУІІ ст. залишалися розділеними на Правобережжя і Лівобережжя. Лівобережжя залишалося під владою Російської держави . У липні 1687 р. козацька рада на р. Коломак обрала гетьманом І.Мазепу, було підписано Коломацькі статті. Суть : реєстр козаків 30 тис. , підтверджено козацькі права та привілеї, гетьман не мав права без дозволу царя усувати старшину з посад, заборонялося вести торгівлю з К Кримом, зберігалися кампанійські полки, заохочувалися шлюби між українцями і росіянами, гетьман не мав права на самостійну зовнішню політику і розпоряджатися військовими землями.
Внутрішня політика гетьмана: стабілізація політичного і економічного життя , прагнення обєднати всі території в єдину державу, підтримував старшинське і монастирське землеволодіння , заснував значкові військові товариства, у 1701 р. запровадив дводенну панщину , був великим землевласником, служив вірою і правдою Петру І.
Зовнішня політика : виконував волю царя, водив українські війська на війни, які вела Росія. 1700- 1721 – Північна війна між Швецією і росією. 1705 р.- вів таємні переговори з польським королем.1706р. почав таємні переговори з шведським королем Карлом ХІІ.

КУЛЬТУРНО – ОСВІТНЯ ПОЛІТИКА : гетьман витрачав великі кошти на роз виток освіти, науки та мистецтва.1700р.-відкрив Чернігівський колегіум, 1701 - присвоєно титул академії для київського колегіуму, сприяв навчанню старшинських дітей за кордоном. На кошти гетьмана було побудовано: 12 нових церков, реставровано 20.

Правобережжя – під контролем Польщі. У 1685 р. польський уряд відновив козацький устрій на Правобережній Україні. Було створено 4 полки . (Ян Собеський). У 1699 р. сейм ухвалив рішення про скасування козацьких полків. У 1702 – 17044рр. відбулося козацьке повстання під проводом С. Палія (охопило Київщину, Правобережну Україну, Волинь і Поділля) . Цар доручив Мазепі придушити це повстання , хоча Палій хотів приєднання до Лівобережної України. Правобережжя залишалося під владою Мазепи (1704 – 1709рр.).

5 квітня 1710 р. прихильниками Мазепи було обрано гетьмана П. Орлика. (гетьман в еміграції).

5 квітня 1710 р. було прийнято Конституцію Пилипа Орлика. – найдемократичнішу Конституцію в світі. Суть її: угода між гетьманом і козацтвом про прав та обов’язки,усі посади були вибрані., встановлювався республіканський устрій України. Глава держави -гетьман, влада якого обмежувалася старшинською радою, він не втручався у генеральну скарбницю і генеральний суд. Генеральна рада скликалася тричі на рік, вона вирішувала важливі державні справи. Складалася з генеральної старшини і полковників. Територія Української держави визначалася згідно з Зборівським мирним договором. Протектор України – шведський король. Конституція вперше закріпила розподіл влади нa законодавчу, виконавчу і судову. У 1711р. відбувся похід П.Орлика на Правобережну Україну. Він закінчився невдало.


23.12.2015; 02:40
хиты: 113
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь