пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Національно-визвольна війна українського народу під проводом гетьмана Б.Хмельницького.

Національно-визвольна боротьба українців проти польського панування була обумовлена об'єктивними передумовами і причинами, які мали соціально-економічний, релігійний та національний характер.

Передумови:

1)Формування української ранньоновітньої нації, яка у межах Речі Посполитої фактично не мала шансів на повноцінний розвиток.

2)Перетворення українського козацтва на провідну політичну силу, що виражала ідеї народу і внаслідок загострення протиріч між Україною і великодержавними амбіціями Польщі відігравала роль суспільного детонатора.

3)Поширення ідей боротьби за національну незалежністьта особисту свободу людини, які набули поширення на той час у Європі.

Причини:

1)Козацтво зазнавало постійних утисків: магнати відбирали в них хутори, луки, ставки, млини, змушували платити податки. За будь-яку непокору козаків кидали до вяниць, де їх катували. Більш того — багатьох з них перетворювали на кріпаків.

2)Посилюється гноблення селянства, яке дедалі більше ототожнюється з польським пануванням. Панщина на Наддніпрянщині досягла чотирьох днів на тиждень, у західних районах — шести. Крім панщини, селяни мусили виконувати й інші різноманітні натуральні та грошові повинності, а також працювати в маєтку феодала: стерегти панське майно, білити полотно, лагодити греблі, возити дрова тощо.

3)Міщан українського походження усували від участі в міському самоврядуванні, натомість на посади брали іноземців.

4)Чинилися перешкоди вступу українців до цехів, заняття ними ремеслом чи торгівлею. 5)Збільшився тиск на православну церкву, звичайним людям насаджували уніатство або католицизм.

6)Застосовувалися обмеження щодо освіти та вживання української мови.

1646 року відбулася подія, що значною мірою вплинула на перебіг історичних подій. За відсутності господаря на Суботів здійснив напад чигиринський підстароста Д. Чаплинський, який, пограбувавши хутір, убив його наймолодшого сина та забрав жінку, з якою мав намір одружитися овдовілий Богдан. Варто зауважити: подібні випадки були звичним явищем з боку польської шляхти, тому Хмельницький спочатку намагався покарати підстаросту законними методами через короля, але всі прохання виявилися марними. Цей випадок остаточно переконав його в необхідності докорінних змін у державі.

1648–1649. Зборівська угода(Битва при Жовтих Водах, Битва під Корсунем, Битва під Пилявцями, Зборівська битва (1649) та Зборівський договір )

1650–1651. Білоцерківська угода (Битва під Берестечком та Білоцерківський мирний договір 1651 )

1652–1654. Переяславська угода(Битва під Батогом, Переяславська рада та Березневі статті )

1654–1657. Союз зі шведами(Московсько-польська війна 1654—1667, Потоп (війна), Московсько-шведська війна 1656—1658 та Віленське перемир'я)

Наслідки:

М. Грушевський, І. Крип'якевич, Д. Дорошенко та ін. вважають головним наслідком національно-визвольної війни (1648–1657 рр.) відновлення державності українського народу і завершення, в основному, процесу формування Української національної держави — Української козацької республіки. Сучасні українські історики розглядаючи проблему тривалості визвольної війни, говорять, що політичні події 1648–1676 рр. — це ланки єдиного процесу боротьби українського народу за створення національної держави, її незалежність і територіальну цілісність. Хмельниччина чимало змінила міжнародно-політичну систему Східної Європи, а також внесла певні зміни в соціально-економічну структуру Козацько-Гетьманської України (в основному було ліквідовано велике й середнє землеволодіння польських феодалів та в деякій мірі кріпацтво; набула поширення козацько-селянська земельна власність), створила нову провідну верству — козацьку старшину, що згодом, у 18 ст., перетворилася на українську шляхту, а в 19 ст.— на українське дворянство. Хмельниччина відновила державний розвиток українських земель, продовжила традицію старої українсько-руської державності й пронесла її, з відповідними змінами й модифікаціями, до новітньої доби (національно визвольна революція 1917 й утворення сучасної української держави 19171920 pp.).

 


23.12.2015; 02:05
хиты: 562
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь